1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En ny generation intar isen

Det var en portugisiska, en turk och en småländska.

Nej, det är inte en gammal, dålig Bellmanhistoria.

Det är en purfärsk, rolig och helt sann hockeyhistoria.

Deniz Yalcinkaya får hjälp av pappa Mert att knäppa hjälmen...
Foto: Per Ohlsson

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, minhockey.se, minboll.se, vxoweek.se och appen MinSMP. 5 veckor endast 5 kr! (ord pris 1 mån 139 kr)

...sedan bär det ut på äventyr.

Sexåriga Francisca Falcâo hade åkt lite rullskridsko hemma i Lissabon innan hon kom till Sverige för tre månader sedan. Nu forsar hon fram över isen i Diö.

– Storebror Vicente är tre år äldre och är där borta, på andra sidan sargen och spelar med klubba och puck, säger mamma Rossana Oliveira och pekar mot de lite större barnen.

Francisca Falcâo och Deniz Yalcinkaya är inte precis uppväxta med skridskor, is och hockey i Portugal respektive Turkiet. Men i Diö lär de sig behärska halt underlag.

– Vi tycker det är kul att de vill testa typiskt svenska sporter och de går i svensk skola också, för att lära sig språket.

Deniz Yalcinkaya hamnade i Älmhult när hans mamma fick jobb på det stora multivaruhuset i början av året. Pappa Mert spänner sonens hjälm och konstaterar:

– Fotboll, tyngdlyftning, basket och brottning är populära sporter i Turkiet. Det finns isbanor där man kan åka i Istanbul och andra stora städer, men ingen spelar hockey.

Mamma Sofia spänner skridskorna åt dottern Klara.
Sofia, Daniel och Klara Gape kör så det ryker.
Hockeyfamiljen Gape samlad en lördagsförmiddag i Diö. Från vänster; Klara, Sofia, Isak, Daniel och Gabriel.

Klara Gape är yngst i en idrottsfrälst familj från Råshult. Hon har följt med åttaåriga storebrorsorna Isak och Gabriel till hallen under tre säsonger nu och leker och jagar tafatt med mamma Sofia och pappa Daniel i skridskoskolan.

– Jag har själv inte åkt sedan jag var liten, och det blev i ärlighetens namn inte mycket då heller. På den tiden hade flickorna sådana där konståkningsskridskor och det blev ju mest trippande på de taggiga spetsarna. Så det här med skridskoskola passar bra för mig också, medan Daniel hjälper till som ledare, säger Sofia Gape.

Treårige Kalle Jarmin laddar bössan.

Anders Persson är en annan av ledarna ute på isen. Han har en son, treårige Kalle, i skridskoskolan och en annan, sexårige Bosse, i hockeyskolan.

– Sedan har vi storebror Ville också som spelar med D-pojkarna. Pappa Anders spelar och tränar förresten själv också – med gamlingarna i Diö Dominators, berättar mamma Anna Jarmin som håller till i båset under lördagsförmiddagen.

Hasse Sjögren tillhör också ledargarnityret. Han har varit med, om inte sedan istiden, så i alla fall rätt länge.

– Jo, men jag har gjort lite upphåll också. Varje säsong när vi startar skridsko- och hockeyskolan så delar vi in isen i tre zoner. En för nybörjare, en för de som kan åka lite och så en hockeydel för de som varit med ett tag. Det här är jätteviktigt för rekryteringen i Diö och varje år fyller vi på D-pojklaget med killar och tjejer härifrån, men framför allt är det roligt, säger han.

Flera av småttingarna glider fram över isen med stöd av stålställningar.

– De där hjälpmedlen var det en svetskunnig pappa som uppfann när hans barn höll på i skridskoskolan. Han åkte hem och svetsade ihop ställningarna och du ser ju hur bra de fungerar.

Hasse Sjögren började själv spela bandy inne i Älmhult en gång på 1970-talet.

– Då spolade de upp planen vid Haganässkolan, men nu finns det ju varken vintrar eller bandy, konstaterar han.

Sedan snörar han på sig skridskorna för att göra en insats bland Diö GoIF:s yngsta.

– Jag brukar säga till dem att inte åka för nära mig. Jag är så gammal och tjock att risken finns att isen spricker, säger Hasse Sjögren och fyrar av ett skratt.