Ett decimerat MP utesluter inte sidbyte

Miljöpartiet förlorade ett av sina två mandat i kommunen. Nu ska ett skadeskjutet parti slicka såren och fundera över framtiden.
MP utesluter inte att gå över till den borgerliga sidan.
Michael Öberg (MP)
Foto: Arkiv

Senaste mandatperioden har MP regerat tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Men de har tidigare regerat tillsammans med Alliansen.

Är ni öppna för att bli en del av det borgerliga blocket?

– Nu blev vi decimerade, så jag måste ta med mig den frågan tillbaka till mitt parti. Vi är alltid öppna för hur vi kan öppna Älmhult i en mer grön inriktning. Vi är alltid öppna för inflytande, säger Michael Öberg (MP).

Öberg tror att resultatet i Älmhult följer rikstrenden.

– I alla våra kommunavdelningar och regioner tappar vi. Vi följer rikstrenden ganska väl. Samtidigt tycker jag det är sorgligt när det sköljer extrema högervindar över hela Sverige. Det får genomslag även i kommunvalet. Det får vi en släng av, säger han.

Hur ska ni kunna komma tillbaka efter det här decimeringen?

– Det är också en fråga som vi måste gå tillbaka och analysera. Hur vi kan bygga upp vår organisation igen på ett bättre vis.

Öberg hoppas att Europavalet nästa år kan trumma upp intresse för MP:s frågor. Han upplever ett enormt intresse från väljarna under valrörelsen.

– Jag känner en stark tillförsikt och framtidstro för det.

Ni har inte kunnat regera på egen budget. Har det påverkat valresultatet?

– Det kan mycket möjligt vara så. Inte minst för våra egna väljare. jag förutsätter alltid en så bred majoritet som möjligt, då är det lättare att få igenom förslag än man ska trixa igenom det i minoritet. Och kanske ändå få bakslag hela tiden. Vi har fått bakslag gång på gång när det gäller budgetar. Det kan jag tycka inte känns bra. Vi kanske tog fel beslut. Vi kanske skulle ha lämnat över (makten) i mitten av mandatperioden. Samtidigt vill man ta ansvar.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR

Läs mer

Alvesta

Alvesta: Anställd tog företagsbil – körde till ambassad

Blekinge • Varning för starka bilder

Blev attackerad av vildsvin – fick två djupa jack i benet

”Det kunde ha gått mycket värre”

Växjös nya sjukhus

Översvämningsrisken – en faktor att räkna med

Översvämningsrisken på nya sjukhustomten tillhör de frågor som måste klarläggas innan man kan gå vidare i planeringen av ett nytt sjukhus.

Lördagsintervju

Livsavgörande uppbrott

Diane Ullstrand lämnade Jehovas vittnen, nu startar hon samtalsgrupp för avhoppare.