MP har miljö och folkhälsa i siktet

Det klassiska fokuset på miljö håller i sig när Miljöpartiet i Älmhult pratar valmanifest inför valet på söndag. Men folkhälsa och en ny skola är också viktiga frågor. Satsningarna ska delvis finansieras genom nya lån.
Jan Fagerberg och Michael Öberg vill satsa på solenergi och en ny skola.
Foto: Karl-Magnus Lundvall

Under nästa mandatperiod har Miljöpartiet flera olika fokusområden. Dels vill man göra det enklare att cykla, dels vill man få till en boulehall i kommunal regi. Jan Fagerberg och Michael Öberg är etta respektive tvåa på listan i kommunalvalet.

Ett av de prioriterade ämnena i MP:s politik är skolan och en eventuell nybyggnation. Samtidigt som man vill bygga en ny skola vill man använda de gamla lokalerna i Ryfors eller Pjätteryd.

– Vi ser positivt på att använda skolor som finns. Men det finns samtidigt inte plats till alla elever i all evighet. Vi kan inte heller bussa ut hur mycket som helst. Förr eller senare måste vi bygga en ny skola, menar Jan Fagerberg.

– Sen om det är vi i kommunal regi eller privat regi spelar mindre roll. Vi måste ha en ny skola.

Var ska pengarna komma ifrån?

– Vi måste låna om det inte kommer en privat aktör, säger Jan Fagerberg.

Älmhults kommun har redan nu relativt stora lån. Ska man låna ytterligare?

– Ja, samtidigt har man tagit ett beslut i kommunen om att växa. Och ska kommunen växa måste man ta investeringar som vi gör nu. Som med vattenverket. Det räcker inte bara att bygga en massa hus för barnen måste gå i skolan någonstans.

Miljöpartiet på riksplan vill satsa mycket på grön energi som vindkraft och solenergi. Men lokalt vill partiet främst satsa på solenergi.

– Framför allt vill vi lyfta upp solpaneler och solceller. Vi har ju sett en solrevolution inte minst genom de pengarna man kan söka från staten för att sätta upp paneler på sitt eget hus till exempel, säger Michael Öberg.

I partiets lokala manifest skriver de att vid varje om- eller nybyggnation av Älmhult kommuns eller Älmhultsbostäders fastigheter ska det prövas om solceller kan installeras. Men när det gäller vindkraft är det lite mer problematiskt.

– Vindkraft är svårare att hantera. Det är bulleravstånd som ska hållas och så vidare. Solceller är väldigt lätt att installera och det har blivit billigare, säger Michael Öberg.

– Både kommunen och industrin kan göra mycket här genom att installera solpaneler.

Varför ska väljarna rösta på Miljöpartiet i Älmhults kommun?

– Vi är en garant för att miljön tas på allvar. Alla beslut måste genomlysas ur klimat- och miljösynpunkt.

– Sen är boulehallen viktig för oss. Vi vill stimulera långsiktigt folkhälsoarbete och social samvaro. Vi hade gärna sett att boulehallen hade varit byggd den här mandatperioden. Vi ser det här som en stark folkhälsofråga, säger Michael Öberg.

– Det är lite konstigt när vi kan ha fotbollsplaner i alla orterna runt omkring i kommunen. Därför kan vi såklart ha en boulehall i både Härlunda och Älmhult. Jag kan inte se någon motsättning, säger Jan Fagerberg.

Det handlar om att satsa rätt, tycker han.

– Centerpartiet vill inte satsa på en boulehall. Men de vill satsa på digitala informationstavlor.

Jan Fagerberg och Michael Öberg tror att en boulehall kan spara pengar åt kommunen långsiktigt.

– Om folk rör på sig så kommer de vara friskare och kunna bo kvar hemma längre.

Läs mer

Böter

Arbetsmiljö: Företag får böta 40 000

Ett verkstadsföretag i Älmhult får böta över 40 000 kronor efter arbetsmiljökontroll.

Vite

Livsmedelsföretag får vite

Dib livsmedel får vite efter att ha fortsatt sälja varor utan svensk märkning.

Fotboll

Fotboll: Så matchar Öster under försäsongen

Det blir superettan även 2020 för Öster. Nu har klubben presenterat upplägg på försäsongen och det kommer preliminärt att bli fem träningsmatcher i februari och mars.

ISHOCKEY

Tingsrydstränaren: ”Vita Hästen är bättre än oss”

Tingsryd fick nöja sig med en poäng. En ren bonuspoäng enligt Tingsrydstränaren Magnus Bogren efter 1–2-förlusten efter sudden death hemma mot Vita Hästen.

Budget

Miljö- och byggnämnden räknar med nollresultat

Prognosen för nämnden efter oktober månad visar att man går plus minus noll vid årets slut.

Växjö

Växjö: Fängelse efter pistoltecken mot säkerhetsvakt

En man fick inte komma in på en nattklubb i Växjö.