1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

"Polsk riksdag” när e-sportfalanger gjorde upp i Älmhult

Konkurshotet är fortfarande akut för e-sportförbundet Goodgame efter ett kaosartat möte i Älmhult i helgen.
– Jag kände mig inte hotad, men.., säger mötesordföranden.
Michael Levin, Games4u.
Foto: Peter Ottosson

Som Smålandsposten tidigare berättat skakas e-sportförbundet Goodgame av en uppslitande falangstrid där Älmhultsbaserade medlemsföreningen Games4u med Michael Levin i spetsen spelar en huvudroll.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

För att göra en väldigt lång och komplex historia väldigt kort och förenklad: Det vi kan kalla Petrini-falangen, efter tillförordnade ordföranden Roger Petrini, anser att kanslipersonalen inte har gett den demokratiskt valda styrelsen insyn i ekonomin, och att kansliet anstiftat en kupp där den gamla styrelsen avsatts i strid mot stadgarna.

Levin-falangen menar att den gamla styrelsen förskingrat pengar och vägrat att utlysa ett extrainsatt förbundsråd. Konkurs hotar. Därför såg de sig tvungna att avsätta styrelsen och skapa en interimstyrelse.

Konflikten gäller såväl pengar, formerna för styrelsevalet och förbundsrådet, som frysta myndighetsbidrag och en stor mängd sidokonflikter. De konkurrerande styrelserna har stängt av varandra från förbundet.

I en poströstning har en majoritet av medlemsföreningarna tagit ställning för Levin-falangen. Poströstningens giltighet är dock kontroversiell. En av de två revisorerna har skrivit på protokollet, den andra har inte gjort det.

•••

I söndags var det dags för det extra förbundsrådet utlyst av revisorerna (Petrini-falangen ska hålla ett konkurrerande förbundsråd i april) som ska komplettera poströstningen. Det blev ett stormigt möte, med votering på nästan varje enskild punkt (inklusive punkter som mötets öppnande och val av mötesordförande) och ett flertal reservationer från Petrini-falangen.

– De gjorde allt för att mötet skulle ställas in, säger Levin.

Det krävdes en timmes formalia-diskussion innan mötet ens kunde starta.

Michael Levin kallar det för polsk riksdag och berättar om ett mycket aggressivt tonläge. Han säger också att flera av ombuden var barn, som har tagit mycket illa vid sig av upplevelsen.

Ingemar Almkvist, mötesordförande, har varit med om många stormiga möten, men aldrig som detta.
Foto: Kajsa Erlandsson

Det tidigare kommunalrådet Ingemar Almkvist var mötesordförande. Han delar Levins bild av att Petrini-falangen aktivt försökte sabotera mötet.

– Det var väl det stormigaste mötet som jag någonsin har varit med om, säger Almkvist och fortsätter:

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag kände mig inte hotad, men det är klart att det låg ju en laddad konflikt i luften.

Resultatmässigt var mötet en seger för Levin-falangen. De tidigare bidragsbesluten, som kallats förskingring, upphävdes. Den gamla styrelsen nekades ansvarsfrihet och fälldes med misstroendeförklaring. En ny valdes. Michael Levin valdes till förbundsordförande. Flera namn ur Petrini-falangen stängdes av från förbundet.

Och, berättar Levin, de tidigare avstängningarna av personer i Levin-falangen hävdes.

Petrini-falangen ifrågasätter dock legitimiteten i flera av besluten. De menar att Levin-falangen kör över stadgarna.

– Vi försökte sköta det som det ska, men vi blev motarbetade. De [Levin-falangen] ville inte svara på frågor, och försökte kringgå regler, säger Johan Svensson, justerare från Petrini-falangen, om sin egen falangs ansvar i att mötet blev så stökigt.

Han avser dock att skriva på protokollet, om än med vissa justeringar.

•••

Men: Konkurshotet vilar fortfarande tungt över förbundet, enligt Levin. Bidragen från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) är i skrivande stund fortfarande inte säkrade (myndigheten har tidigare beslutat att betrakta Petrini-falangen som rättmätig styrelse), och därmed är de omfattande löneskulderna fortfarande inte betalda.

Games4u lever på bidrag som slussas från MUCF via Goodgame. Inget förbund = inga bidrag och därmed även ett konkurshot för Älmhultsföreningen.

Men Michael Levin ser ändå ljust på Games4u:s framtid. Just nu avvaktar de, men plan B om det inte löser sig är att gå med i det större förbundet Sverok istället. Via dem kan de få bidrag nog att hålla sig flytande i sex månader med nuvarande kostnader, tror Levin. Samtidigt jobbar de med att minska utgifterna, bland annat genom att göra om hemsidan som idag är den dyraste utgiften.

– Men [Sverok] är ett stort förbund. Jag brinner för att kunna göra något med Goodgame och kunna få dem på fötter igen, säger Levin.

Ingemar Almkvist, de två falangerna har två konkurrerande förbundsråd som inte erkänner varandras legitimitet. Utifrån din mångårig föreningserfarenhet, hur vet man vems möte som är det korrekta?

– Det kan man alltid fundera på. Nu finns det en auktoriserad revisor. Sen är det möjligt att man får gå till jurister med det här. Det är ju rätt mycket pengar inblandat i det, säger Almkvist.

– Nu får vi se hur det går. Om [mötet i Älmhult] godkänns eller ej.