1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Professor: Ikea riskerar bli herrelöst

Med Ingvar Kamprad borta riskerar Ikea bli tjänstemannastyrt. Paradoxalt nog kan säkrandet av ägandet i stiftelser bli möbeljättens fall, befarar ekonomiprofessor Magnus Henrekson.
Ikea of Swedens huvudkontor i Älmhult. Arkivfoto: TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Ikea står precis som andra handelsföretag för nya utmaningar när e-handeln ritar om stora delar av ett köpmönster som vi vant oss vid. Men Magnus Henrekson, expert på entreprenörskap vid Institutet för näringslivsforskning, tror inte att det är något direkt hot mot Ikea.

– Då är jag mer oroad över att företaget blir ägarlöst, säger han.

Stiftelserna gör att ägarkonkurrensen försvinner och att bolaget blir ansiktslöst. En stiftelse är ju egentligen ingen, resonerar Henrekson.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

– Kamprad har alltid sagt att han genom stiftelserna säkrat Ikeas framtid. Jag är tveksam till det.

Ingvar Kamprad genomsyrade hela Ikeas tänk och strategi, från kostnadsmedvetenheten till att alltid sätta kunden i fokus. Det kan försvinna på lite sikt, enligt Henrekson.

– Nu finns en risk för att Ikea blir mer tjänstemannastyrt, att de där uppe börjar belöna sig själva och att det sprider sig i organisationen, säger han

Wallenbergsfären har också lagt en stor del av ägandet i stiftelser, men där den nya generationen Wallenberg hela tiden mycket noga har skolats in. Det har inte Ikeabarnen på samma sätt, enligt Henrekson.