Bakterier i vattnet i Vislanda - får inte drickas

Kranvattnet hos boende i Vislanda får inte drickas utan att kokas först, den informationen har kommunen gått ut med efter svar på deras vattenprover i samhället.

Kommunen har vid provtagningar i ledningarna konstaterat att det finns bakterier i vattnet som gör det otjänlig att dricka. På sin hemsida har de därför gått ut med information om att alla i Vislanda samhälle som är påkopplade till det kommunala vattennätet inte bör dricka eller använda kranvattnet i matlagning utan att koka det först.

Vattenprover som tidigare tagits i ledningsnätet analyserades under onsdagen och det kunde då konstateras att det finns bakterier i vattnet som gör det otjänligt.

Orsaken till föroreningen är oklar men en utredning pågår och nya prover har tagits och skickats in för vidare analys.

– Vi vet inte varför det blivit så här. Vi tar prover i vattnet ungefär var fjortonde dag, så det kan ha varit så här ett tag, säger Bengt Johansson, va-chef.

– Vi vill gärna ha reda på anledningen till detta, men det är inte alltid så lätt att få svar på.

Rekommendationen från kommunen är att allt vatten som ska användas till matlagning eller drickas först ska kokas upp så att tydliga bubblor syns. Till toalett eller dusch behöver vattnet inte kokas först.

– Det är framförallt äldre som kan vara känsliga om de får i sig bakterierna och då kan det handla om magsjuka. Vi vet inte exakt vilka bakterier det handlar om än, men jag förmodar att vi får besked om det snart.

Svar på de nya proverna kommer som tidigast under torsdagen.

– Det kan vara att det inte finns några bakterier kvar längre, men det kommer visa sig i dagarna framåt.

För de som vill hämta vatten i tappkran finns det bland annat hos kommunförrådet i Alvesta på Hjärtenholmsvägen 14 och i Grimslöv på Sjöbyvägen 22.

Läs mer

Sport

Fotbolls-EM: Finland höll för trycket – skrev historia

De sista finländska fotbollstårarna torkade definitivt under den klara novemberkvällen när Finland skrev fotbollshistoria.

Nyheter

Ny förstärkning till polisen i region Syd

Polisens nationella operativa avdelning, Noa, skickar ytterligare förstärkning till polisregion Syd, som ska hjälpa till med att utreda flera skjutningar och sprängningar.

Politiska budskap

Sydsverige: Hängda dockor utanför flera kommunhus

Dockor har hängts upp utanför kommun- och stadshus på flera orter i södra Sverige. Enligt polisen handlar det om dockor som ska likna döda personer. De har hängts upp med snara runt halsen i Ronneby, Skurup och Båstad, rapporterar

Nyheter

Skador efter kraftig jordbävning

Minst två personer har skadats i ett skalv som skakade östra Indonesien i torsdags. En del kyrkor, bostäder och andra byggnader förstördes i jordbävningen.

Nyheter

Färöarna stänger för turister – måste städa

Färöarna har blivit ett populärt resmål. Men många turister innebär också stor nedskräpning och slitage i naturen, och nu har öborna tröttnat.

Nyheter

Australien: "Vi kan inte stoppa bränderna”

Brandläget i delstaterna Queensland och New South Wales