1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bara en VD-kandidat kvar när styrelsen tog beslut - två bostads-vd:ar valdes bort

Allbohus har fått kritik från oppositionspolitiker för att styrelsen valde att avbryta rekryteringsprocessen av en ny vd den 25 juli.
Smålandsposten kan nu konstatera att det bara fanns en person kvar i processen vid den tidpunkten - den kommunala tjänstemannen som nu är tänkt som ny vd.
I rekryteringsprocessen valdes bland annat två personer som i dagsläget jobbar som vd:ar för kommunala bostadsbolag bort.
Alvesta

Smålandsposten har vid flera tillfällen berättat om Allbohus rekrytering av en ny vd som kritiserats på flera håll.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

Den 25 juli beslutade styrelsen vid ett extrainsatt styrelsemöte att förorda en högt uppsatt tjänsteman på Alvesta kommun som ny vd för Allbohus.

Det fick vice ordförande i styrelsen, Mikael Johansson (M), att kritisera förfarandet då beskedet kom så plötsligt och han menade även att beskedet egentligen kom från kommunalråden som bestämt att de ville ha tjänstemannen som vd.

Totalt uppgavs det att sju personer plockats fram som potentiella namn till posten och att en av de sju var tjänstemannen på kommunen.

Bland de andra sökande fanns bland annat två personer som i dagsläget arbetar som vd:ar på två andra kommunala bostadsbolaget i landet.

Smålandsposten har nu tagit del av fem av de sex ansökningar som kom in förutom tjänstemannen och pratat med fyra av dem som valdes bort från vd-posten, den sjätte ansökan ville Allbohus inte lämna ut eftersom den personen självmant hoppat av rekryteringen.

Alla fyra personer Smålandsposten pratat med säger att de fick beskedet att de inte var aktuella flera veckor innan styrelsemötet hölls, tre av dem bekräftar att det var exakt den sjunde juli som det beskedet kom från rekryteringsbolaget.

Tommy Mases bekräftar själv att den femte personen, som Smålandsposten inte kunnat nå, inte fanns med i sluttampen av rekryteringsprocessen.

Då återstod två namn, den kommunala tjänstemannen samt en annan kandidat som enligt Tommy Mases hoppade av rekryteringen efter intervjun.

Var det på er inrådan de här namnen plockades bort den sjunde juli?

– Ja, vi var överens om att de inte höll måttet helt enkelt, säger ordförande Tommy Mases.

Ni kunde efter en intervju konstatera att de inte höll måttet, bland annat två nuvarande vd:ar på kommunala bostadsbolag?

– Ja, när man träffar folk kan man snabbt konstatera om det stämmer rent mänskligt.

Efter intervjuerna som hölls i slutet på juni så menar Tommy Mases att han och Mikael Johansson var överens om att två av de sju personerna var aktuella för tjänsten, alltså tjänstemannen och ytterligare en kandidat.

Den andra kandidaten meddelade sedan enligt Tommy Mases att han inte ville ha tjänsten och att han alltså valde att hoppa av rekryteringen.

När fick ni beskedet att den andra kandidaten hoppat av?

– Ja du, när, var och hur. Jag har inget datum på det.

Men det var innan styrelsemötet? Så under styrelsemötet var bara tjänstemannen som fanns kvar som kandidat då?

– Ja, i min värld fanns bara han kvar då.

I din värld? De andra hade ju redan fått fått beskedet att de inte var aktuella?

– Vi backar tillbaka: av de aktuella sju namnen vi fick blev det två namn som vi ansåg var aktuella och sedan försvann det ena namnet och då var det bara en kandidat kvar.

Så då var det bara tjänstemannen från kommunen kvar då?

– Efter intervjuerna var det två personer kvar och sedan hoppade en av. Så, ja.

Togs inte beslutet att avbryta rekryteringen innan styrelsen fick säga sitt då eftersom de andra valdes bort och det bara fanns en kandidat kvar?

– Nej, nej, nej. Vi konstaterade att de andra inte höll måttet helt enkelt.

Vice ordförande, Mikael Johansson (M) delar inte bilden att han och Tommy Mases valde ut två kandidater utan menar att det aldrig hann bli tal om att välja ut några kandidater.

– Vi bestämde aldrig vilka kandidater vi skulle gå vidare med eftersom Tommy (Mases) då sa att det var tjänstemannen vi skulle ha, säger Mikael Johansson (M).

– Det sa han till mig innan vi skulle genomföra den sista intervjun och där bröt han processen innan vi skulle bestämma vilka våra två-tre kandidater skulle vara.

– Min tolkning är, utifrån vad Tommy (Mases) sa till mig, att beslutet togs efter att han pratat med kommunalråden, säger Mikael Johansson.

Var det självklart för dig att tjänstemannen var den mest lämpade?

– Nej, jag hittade fler som verkade vara duktiga, både såna som var vd i dag men även sökande med andra chefstjänster.

– Det var fler som höll måttet. Definitivt.