Läcka har orsakat förorenat vatten

Kommunens råd att koka dricksvattnet i Vislanda kvarstår. Deras prover visar att vattnet fortfarande är förorenat, men nu tror de sig ha hittat orsaken.

I onsdags gick Alvesta kommun ut med information om att alla i Vislanda som är påkopplade på det kommunala vattennätet måste koka sitt kranvatten innan man dricker det eller använder det i matlagning. Då var det oklart vad som var orsaken till föroreningen, men nu tror de sig ha ett svar på den frågan.

Det handlar antagligen om att det har läckt in ytvatten genom taken på vattentornet, ett fel som nu ska vara åtgärdat. De höga bakterievärdena i vattnet kvarstår dock, något som gör att det fortfarande bör kokas.

För att få ner bakterievärdena kommer det nu att tillsättas klor i vattnet. Vattnet bör fortfarande kokas medan detta genomförs, men kloret i sig är inte farligt i dessa mindre doser. Det kan dock göra att vattnet både luktar och smakar klor under tiden.

– Sedan får vi se vilken effekt detta får på bakterienivåerna, annars får vi sätta in andra åtgärder, säger Bengt Johansson, va-chef.

Kommunens provtagningar av vattnet fortsätter och de tre utplacerade tankarna med dricksvatten vid Ica, Östra torget och äldreboendet Björkliden kommer att stå kvar. När vattnet kan anses tjänligt igen vill Bengt Johansson inte spekulera kring.

– Det är ett stort ledningsnät och vi vill gärna ha ett antal prover med godkända resultat i rad innan vi släpper på kokningsrekommendationen. Över helgen blir det i alla fall ingen förändring.

Läs mer

Personligt

Natalie saknade naturen

Natalie Hafdelin jobbade tidigare i Bryssel med marina miljöfrågor. I dag är hon regional utvecklingssamordnare på Region Kronoberg och leder ett projekt som vill inspirera företag och kommuner att ställa om till cirkulär ekonomi.

Personligt

Välkommen Filippa

Nicolina Erickson och Simon Niklasson, Malmö fick den 21/12 2019 dottern Filippa. Vikt 3 780 gram. Längd 49 cm.

Personligt

"Jan var inte bara professorskompetent vetenskapsman"

Jan Lundvall, läkare, docent i fysiologi, min mentor och en väldigt god vän har avlidit 78 år gammal. Han efterlämnar hustrun Inga och barnen Joakim, Sanna och Nina med familjer.

Familj

"Trots att Jonas gick sina egna vägar tog han med sig andra på sina äventyr"

Braås kommer aldrig mer bli sig likt nu när Jonas Grahn är borta. Med all respekt för Volvos gula dumprar, Benders glänsande takpannor och Rappgos mångskiftande golv var det Jonas företag som satte färg och fart på Braås företagsamhet.

Det småländska musikundret

”Självaste Bullet var förband”

●Det småländska musikundret # 10: Folks

Reportage

”Antingen är man människa eller så är man möbelhandlare”

1944 tog en ung man vid namnet Bror Pehrsson en spade i näven och grävde ut en husgrund för hand.