Masugn rasade ihop - risk för ytterligare ras

En masugn rasade ihop i Torpsbruk, i Alvesta kommun, under fredagseftermiddagen.
Enligt Värends räddningstjänst finns det risk för ytterligare ras och eventuellt även översvämning.
Foto: Oskar Tinggren

Strax innan klockan 15 på fredagseftermiddagen kom larm om att en gammal masugn hade rasat i Torpsbruk.

– Vi har precis spärrat av och ingen människa har skadats i samband med raset, säger Anders Altberg, insatsledare på Värends räddningstjänst.

Orsaken till raset är förmodligen masugnens höga ålder och vattenflödena i den å som rinner strax intill magugnen. Under tiden Smålandspostens reporter var på plats fortsatte ugnen att rasa.

– Då stenarna har rasat ner i ån stiger vattnet sakta runtomkring, men just nu rinner vattnet ändå undan, säger Anders Altberg.

– Risken är ju att det rasar ännu mer och täpper till ån hela vägen, då kommer det att börja flyta ut ordentligt här och då får vi öka tempot.

Värends räddningstjänst på plats vet för tillfället inte om masugnen har en så kallad K-märkning eller inte.

– Är den inte K-märkt får vi försöka göra lite plats ta hit något som kan lyfta bort lite stenar, i värsta fall kanske gräva en bit in på gräsmattan för att göra ån bredare.

– Är den däremot K-märkt kan jag inte nu säga vad vi får göra, men oavsett får det inte hindra oss från att skydda intilliggande byggnader från eventuella skador, fortsätter Anders Altberg.

Läs mer

Rattfylleri

Körde lastbil i tio mil – hade 1,95 promille

När mannen stannade med sin lastbil i Växjö för att äta kontrollerades han av polisen. Det visade sig att chauffören hade 1,95 promille och att han hade kört i omkring tio mil.

Ledare

Samtidigt som Alexander Bard

HANDBOLL

Stockenberg: ”Jag vill se ett gäng soldater”

Amo HK har revansch att utkräva efter den senaste insatsen. – Jag vill se ett gäng soldater, säger tränaren Andreas Stockenberg inför lördagsmatchen hemma mot Lindesberg.

Kultur

En kulturpark med plats för lek och stoj

Barnen ska lockas till Kulturparken Småland i vår, men det finns även plats för godbitar om smide, lokal industrihistoria och Gustav Vasa.