1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tiotal coronasmittade på äldreboendet

I måndags bekräftade Alvesta kommun ett dödsfall till följd av coronaviruset på ett äldreboende i kommunen.
Nu har ett tiotal personer konstaterats smittade av coronaviruset på samma boende.

Smålandsposten berättade för ett par dagar sedan att en 90-årig omsorgstagare avled på ett av kommunens särskilda boenden i slutet på förra veckan till följd av coronaviruset.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Nu är ett tiotal personer bekräftat smittade av viruset på det aktuella äldreboendet.

– Det är ett ansträngt läge, men att få covid-19 som äldre är ingen dödsdom. Det vill jag vara tydlig med. Tyvärr är risken större för äldre men de flesta kommer att friskförklaras, säger Arnold Lennartsson som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Alvesta kommun.

Alla i personalen på det aktuella boendet använder numera skyddsutrustning. Precis som i resten av Sverige jobbar Alvesta kommun med att säkra upp tillgången långsiktigt, men för tillfället finns det tillräckligt.

– Just nu är det inte så att vi är utan. Men vi är fortfarande bara i början av utbrottet och vet inte alls hur det ser ut om ett par veckor, så vi vill säkra långsiktigt.

– Inköpschefen jobbar tillsammans med länsstyrelsen och de andra kommunerna i länet för att säkra utrustning. Det är många oseriösa företag som ringer och erbjuder utrustning för 1 000 procent högre pris, säger Arnold Lennartsson.

Provtagning sker numera omgående på alla omsorgstagare med misstänkta luftvägssymptom, ungefär fem personer om dagen testas.

– Det gäller i hela kommunen men som tur är har alla prov varit negativa förutom på den här avdelningen.

– När det väl kommit in på en avdelning är sannolikheten tyvärr rätt stor att övriga på boendet får det.

När det gäller personalen får Alvesta kommun två tester om dagen att använda för att personal ska kunna komma tillbaka tidigare till jobbet.

– Det är en tuff prioritering varje morgon. Vi får in ungefär tio stycken som man vill ha testade och så ska vi välja ut två.

Arnold Lennartsson säger att personal på boendena är och ska vara hemma vid minsta symptom, att testa personal kan därför göra att tidigare sjuka kan komma in och jobba tidigare.

– Syftet med att testa personal är enbart för att de ska kunna komma tillbaka och jobba.

20 till 30 procent av omsorgspersonalen är för tillfället hemma sjukanmälda.

kommhuset i Alvesta.