1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Dan Magnusson: Växjö DFF:s problem – och enda lösning?

När Anna Anvegård i tisdags kväll assisterade till Sveriges 1–0-mål i VM-premiären mot Chile jublade en miljon svenskar.
Dan Magnusson, sportchef på Smålandsposten.

När samma Anna Anvegård byter ut sin blågula dress mot Växjö DFF:s helsvarta och istället gör mål på Myresjöhus Arena jublar 436 personer (lagets hemmasnitt under vårsäsongen).

I den, aningen motsägelsefulla, verklighetsbeskrivningen finns bakgrunden till att Växjös damallsvenska förening befinner sig i en akut ekonomisk kris.

Många är de som upptäckt vidden av dagens internationella damfotbollsboom. De vill gärna vara med på resan.

Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

Många vill förknippas med Växjö DFF. Klubben som utvecklat Anna Anvegård från talang till VM-spelare. Klubben som har en stor ungdomsverksamhet och aktiverar massor av ungdomar.

quote
Det vimlar av framgångsrika herrlag i Växjö. Framgångsrika damlag är däremot en bristvara. Men plötsligt inledde Växjö DFF en fantastisk resa mot högsta serien. En feelgood-story som dock rullade på lite för snabbt.

Men få (företag) vill betala för möjligheten att synas tillsammans med Växjö DFF, och få (åskådare) vill betala för möjligheten att på plats kolla in Växjös allsvenska matcher.

Nästan alla bryr sig om landslaget.

Nästan ingen verkar bry sig om Växjö DFF.

Det vimlar av framgångsrika herrlag i Växjö. Framgångsrika damlag är däremot en bristvara. Men plötsligt inledde Växjö DFF en fantastisk resa mot högsta serien. En feelgood-story som dock rullade på lite för snabbt.

VDFF-organisationen är inte mycket större nu än när allt började, kollen på ”grejorna” har ibland varit bristfällig, drivet så stort att svårigheter nonchalerats och en del glädjekalkyler upprättats.

Det faktum att förhållandevis få fans och företagare verkar bry sig (tv-avtalet ger till exempel kaffepengar jämfört med herrsidan) förstärker bilden av omöjligt uppdrag för Växjö DFF-ledningen.

På sporten drar vi i dag paralleller till Växjö Lakers öde för elva år sedan. Den gången krävdes (bland annat) att penningstarka företagare med stora Lakers-hjärtan öppnade sina plånböcker.

Samma typ av upplägg räddar i dag damallsvenska Linköpings FC.

Är ett liknande scenario enda möjligheten även för Växjö DFF?