1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Den svenska misslyckade migrationspolitiken

I Smålandsposten gick det nyligen att läsa om förslaget om ”en ny Sverigeintroduktion” som innebär att nyanlända ska göra ett skriftligt alternativt muntligt prov och godkännas för att få ta del av den svenska välfärden.

Ungefär samtidigt fanns en artikel i Lokaltidningen som handlade om att migrations- och integrationspolitiken ska ha misslyckats.

I båda artiklarna intervjuades ordföranden för nämnden arbete och välfärd i Växjö kommun, Oliver Rosengren (M).

Osökt får det mig att tänka på Hasse och Tages text ur revyn Gula hund med lite omskrivning:

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, minhockey.se, minboll.se, vxoweek.se och appen MinSMP. 5 veckor endast 5 kr! (ord pris 1 mån 139 kr)

”Våran dröm du som en svensk ska ut

Och få lära dig att veta hut

D’e en nåd i vår demokrati

- att ni blir så jävla bra som vi”

Vi som umgås med ungdomarna vet att migrationspolitiken är misslyckad – men vi har nog olika syn på vad som gått snett.

Det är inte speciellt fördelaktigt att vara nyanländ i Sverige. Men för att förstå det måste man umgås med dem.

Oliver Rosengren säger att papperslösa är kvar här. Men jag kan försäkra om att antalet minskar dag för dag. Efter 2-4 års vistelse i Sverige skickas de till förvar (= fängelse), runt om i Sverige, för att därefter skickas hem till länder där somliga aldrig satt sin fot. Andra söker lyckan i andra länder för att därefter åter igen hamna i Sverige (Dublinförordningen) och förvaret.

Växjö kommun har enligt Rosengren ett underskott på 100 miljoner kronor kopplat till flyktingmottagningen, även om skatteintäkterna minskar har det att göra med ökade kostnader på grund av nyanlända.

Ja, Oliver, det går säkert att hitta skäl för utvisning om man vill men det finns även skäl till att låta dem stanna. Artikel 14 (FN:s deklaration om mänskliga rättigheter) som gäller i Sverige till exempel. Det finns en majoritet för den dåliga migrationspolitiken i riksdagen men det finns även partier med en human migrationspolitik men de är förvånansvärt tysta i Växjö kommun. Kan det bero på det lokala samarbetet?

Oliver Rosengren vill strama åt migrationspolitiken och minska invandringen men är trött på att jämföras med SD. Förstår inte tröttheten.

Krister Holgersson

”Det är inte speciellt fördelaktigt att vara nyanländ i Sverige. Men för att förstå det måste man umgås med dem”, skriver Krister Holgersson.
Foto: Fredrik Sandberg/TT