1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Det lilla ambitiösa landet långt uppe i norr

Ett litet land långt upp i norr hade högtflygande planer på att bli världsledande i att minska sina koldioxidutsläpp från fossila bränslen. Det såg ut att gå bra, väldigt bra.

För många år sedan gjorde man en stor skatteväxling genom att minska skatterna på arbete och istället öka dem på utsläpp av fossil koldioxid. Detta fick till följd att biobränslen i stor utsträckning ersatte olja, kol och fossilgas för uppvärmning och för att producera el.

Biobränslen som under sin livscykel inte ökar koldioxidhalten i atmosfären blev en stor framgång för det lilla landet och ekonomin i landet gick allt bättre trots att alla förståsigpåare hade sagt att användning av fossila bränslen är en förutsättning för tillväxt i ekonomin.

Det lilla landet hade också stora framgångar med att producera el i vindkraftverk. Sammantaget med den el som kom från bio- och vattenkraftverk samt kärnkraftverk hade det lilla landet ett överskott av fossilbränslefri el under nästan hela året utom när det var som kallast.

Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, minhockey.se, minboll.se, vxoweek.se och appen MinSMP. 5 veckor endast 5 kr! (ord pris 1 mån 139 kr)

Överskottet sålde man till de grannländer som använde kol, olja och fossilgas för sin elproduktion. På så sätt hjälpte Det lilla ambitiösa landet i norr dessa grannar att minska sina koldioxidutsläpp vilket var bra för alla eftersom koldioxidutsläppen fördelar sig över hela jorden.

Men Det lilla ambitiösa landet långt uppe i norr ville bli ännu miljövänligare och kom på att om man ersatte fossila bränslen för transporter, industri och uppvärmning med el så skulle de fossila koldioxidutsläppen från dessa verksamheter minska.

När man mätte sina koldioxidutsläpp tog man bara hänsyn till de utsläpp som skedde inom Det lilla landet. Den utsläppsminskning som skedde i grannländerna som en följd av att de importerade el från Det lilla landet tog man inte hänsyn till i sin statistik. Inte heller redovisade man de fossila koldioxidutsläpp som uppstod i grannländernas kol- olje- och gaseldade kraftverk när de levererade el till Det lilla landet under den kalla och mörka vintertiden då Det lilla landet inte klarade sin elförsörjning själva.

Detta gjorde att de som bestämde i Det lilla landet trodde att den ökade elförbrukningen inte orsakade några utsläpp av fossil koldioxid eftersom den ökning som skedde i grannländerna inte redovisades. Så i Det lilla landet gjorde man allt man kunde för att ersätta olja, kol och gas med el för att minska utsläppen av fossil koldioxid.

Men hur blev det med de totala utsläppen?

Ulf Johnsson, Tekn dr hc