1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Det lönar sig att skjuta regeringen framför sig

Regeringen behöver uppenbarligen den moderatledda oppositionen som draglok för att komma till skott.

Moderaterna har både nationellt och lokalt kämpat för att den nya blåljuslagen som trädde i kraft vid årsskiftet skulle ha en bredare yrkesomfattning. Det är därför med både glädje men också viss förfäran som vi mottagit beskedet om att regeringen äntligen tillsatt en ny utredning om att skärpa straffen för brott mot vårdpersonal.

Det är givetvis bra att de har lyssnat, men det är beklagligt att det ska krävas ytterligare en utredning när förslagen fanns med redan inför blåljuslagens införande. Våld och hot mot vård- och omsorgspersonal är ett akut samhällsproblem. Växjö och Kronoberg är tyvärr inget undantag. Så sent som för ett par dagar sedan utsattes Växjös hemtjänstpersonal för en omfattande stöld av 10 elcyklar. Det är oacceptabelt att samhällsviktiga funktioner inte respekteras och personalen i värsta fall hindras från att göra sitt jobb. Alla ska kunna känna sig trygga på jobbet och brott ska alltid straffa sig.

Vi vill därför att regeringen inriktar sig på följande åtgärder för att stärka upp säkerheten i samhällsviktiga yrken:

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

• Att en brottsrubricering för våld mot personal inom kommunal och regional omsorg och sjukvård införs med straff om minst sex månaders fängelse.

• Att öka möjligheterna för poliser att få skadestånd i form av kränkningsersättning, vid utsatthet för brott.

• Att se till att brott mot samhällsviktiga yrken och framförallt yrkesutövare verkligen prioriteras genom hela rättsväsendet.

Moderaterna har länge varit drivande i att få fram skärpta straff för brott mot vår omsorgspersonal och hoppas att regeringen nu tar fram ett förslag som på riktigt skyddar personer som har samhällsviktiga uppgifter och värna om respekten för rättsstaten. Samhället får aldrig acceptera att någon människa får ta emot hot, våld och trakasserier när de är i tjänst.

Ulf Hedin (M), ordförande i omsorgsnämnden Växjö

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande Växjö

Moderaterna har länge varit drivande i att få fram skärpta straff för brott mot vår omsorgspersonal och hoppas att regeringen nu tar fram ett förslag som på riktigt skyddar personer som har samhällsviktiga uppgifter och värna om respekten för rättsstaten”, skriver Ulf Hedin (M) och Anna Tenje (M).
Foto: Johan Nilsson/TT