1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ett blomstrande Wilhelmshill i Växjö

”Vi värdesätter pensionärsorganisationernas insatser och ser fram emot att tillsammans med dem hitta en gemensam lösning som innebär att vi kan bevara och utveckla en redan i dag uppskattad verksamhet på Wilhelmshill”, skriver Blågröna Växjö.
Wilhelmshill är i fokus i Blågröna Växjös debattartikel.
Foto: David Elg

Pensionärsorganisationernas verksamhet på Wilhelmshill är uppskattad. Den är av stor betydelse för alla växjöbor. Wilhelmshill är en viktig plats för ett levande Evedal och ligger oss alla varmt om hjärtat. Därför är vi också måna om att verksamheten som bedrivs på Wilhelmshill ska kunna fortsätta.

Det tror vi kan bli möjligt genom att ingå ett nytt partnerskapsavtal, en modern samarbetsmodell som är allt mer vanligt förekommande samarbetsform för kommuner som tillsammans med ideella organisationer vill utveckla viktiga verksamheter.

Partnerskap skapar bättre förutsättningar både för organisationen och kommunen att arbeta mer långsiktigt, vilket ger ökad stabilitet i relationen mellan ideella organisationer och kommuner. Ansvarsfördelningen blir tydlig. De ekonomiska förutsättningarna ligger fast över en längre period och underlättar därmed planeringen för både organisation och kommun.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, minhockey.se, minboll.se, vxoweek.se och appen MinSMP. 5 veckor endast 5 kr! (ord pris 1 mån 139 kr)

Det är särskilt viktigt framöver med en begynnande lågkonjunktur, samtidigt som Sveriges kommuner står inför stora ekonomiska utmaningar och i allt större grad måste koncentrera sina uppgifter till kärnuppdraget i sina verksamheter.

Kommunen står i dag för hela hyreskostnaden, både för Wilhelmshill och Pensionärernas hus. När det nya Pensionärernas hus står klart 2021 ökar kostnaden rejält, samtidigt som de ekonomiska förutsättningarna försämras.

Partnerskapsavtalet föreslår att kostnaderna fördelas på följande sätt: halva hyran ska komma från att befintlig uthyrningsverksamhet av Wilhelmshill, som breddas och öppnas upp så att uthyrningen blir tillgänglig för alla växjöbor. Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka har ett liknande avtal, där de får ett bidrag mot att de bland annat ska vårda Lilla Björka, arrangera föreläsningar, samt hålla öppet för allmänheten, samt sommartid med särskilda öppettider under minst 150 timmar.

Den andra halvan kommer från den del i partnerskapsavtalet som handlar bygger på frivilliga insatser för våra omsorgstagare, något som Lena Sjödahl och Eje tyvärr verkar ha missförstått innebörden av i sina artiklar rörande Wilhelmshill i Smålandsposten 190923.

Vi kan lugna båda. Det handlar absolut inte om att pensionärerna ska schemaläggas eller gå in och utföra undersköterskors eller vårdbiträdens arbetsuppgifter. Vårt avtal med Röda korset (RK) är ett bra exempel på hur det kan gå till, vilket innebär att de bland annat besöker våra äldre omsorgstagare i hemmet för en fika eller pratstund. Det är viktiga insatser som bidrar till att bryta ensamheten och höja livskvaliteten.

Pensionärsorganisationerna som verkar för ett bättre liv för samhällets äldre, skulle kunna genomföra liknande insatser; lässtunder, fika, enklare promenader och ibland bara umgås med våra omsorgstagare runt om på kommunens boenden. En medmänsklig insats som sprider ljus över andras vardag.

Sverige har kompetensbrist inom omsorgen. Det innebär att vår omsorgspersonal behöver få arbeta med det de är utbildade för. Men faktum kvarstår att vi måste tackla ensamheten bland våra äldre. Här behövs det ökade stödet från civilsamhället och vi vill därför få in fler organisationer framöver.

Vi värdesätter pensionärsorganisationernas insatser och ser fram emot att tillsammans med dem hitta en gemensam lösning som innebär att vi kan bevara och utveckla en redan i dag uppskattad verksamhet på Wilhelmshill.

För Blågröna Växjö

Anna Tenje (M), Eva Johansson (C), Jon Malmqvist (KD), Gunnar Nordmark (L), Magnus P. Wåhlin (MP) och Ulf Hedin (M)