1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Floskler hjälper inte välfärden!

Floskler men inte ett enda konkret förslag på vad som behöver göras. Det är moderata riksdagsledamoten Katarina Brännströms omdöme om socialdemokraterna Magdalena Andersson och Monica Haiders debatt­artikel om välfärden i Smålandsposten den 1 juli.
Statsminister Stefan Löfven besöker ett äldreboende i Ödeshög i augusti 2018. ”Med Löfven har statens utgifter ökat med 100 miljarder – men välfärden krisar än mer”, skriver Katarina Brännström.
Foto: Anders Wiklund/TT

Sällan har man läst mer floskler än i de cirkulärartiklar som Socialdemokraterna har skrivit om välfärden i sommar. ­Magdalena Andersson och Monica Haider, S, skriver i Smålandsposten men har inte ett enda förslag på vad som behöver göras. Man drömmer sig tillbaka till 50-, 60- och 70-talen i stället. Att Socialdemokraterna har förlorat greppet om både verklig­heten och välfärden blir allt tydligare.

Att vi blir allt äldre är sant men det är ju inte skälet till välfärds­krisen nu. Att 40-talisterna börjar bli gamla har ju varit känt länge. Men framför allt har det till Sverige kommit mer än en halv miljon nya människor sedan 2015, många med stora behov. Ska även dessa ny­komna ha rätt till samma höga välfärd, som beskrivs i artikeln? Det undviker sossarna att redovisa. Ändå beslutar man om lättare regler än alla länder i EU med ökad invandring som kommer att öka kostnaderna och kraven på svensk välfärd.

Under de år som Löfven suttit vid makten har larmrapporterna duggat tätt. En majoritet av svenskarna tycker att Sverige utvecklas åt fel håll och att viktiga samhällsfunktioner fungerar dåligt. Otryggheten ökar, våldet eskalerar, djup kris i vården och skolor som misslyckas. Listan kan göras längre.

Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

Vi moderater kan berätta vad som behöver göras för en bättre välfärd - minska bidragskostnaderna liksom kostnaderna för asyl- och anhöriginvandring, prioritera kärnverksamheter och minska statens övriga kostnader. Med Löfven har statens utgifter ökat med 100 miljarder – men välfärden krisar än mer. Ställ nationella kvalitetskrav med samma krav på privata och offentliga utförare och slopa jakten på de privata! Genomför lika tillståndsplikt och krav på alla utförare med tuffa sanktioner för de som inte sköter sig. Slopa miljardsatsningen på höghastighetståg, som även döms ut av Konjunkturinstitutet och Ekonomistyrningsverket. Se till att få fler i jobb, skärp kraven på bidragsrätt och slopa familjeveckan, vi har ­redan världens mest generösa ­rättighetslagar för föräldrar.

<Våra äldre har rätt till välfärd av hög kvalitet, skriver Andersson och Haider. Men hur ska det gå till? I S-drivna landsting är underskotten stora och vårdköerna långa, i S-styrda kommuner betalas mest bidrag ut och underskotten växer. I S-styrda regeringen sänker man skatten för de som tjänar mer än 57 000 kr i månaden för att få fortsatt stöd från C och L och klagar samtidigt på våra skattesänkningar! För socialdemokrater går makten före allt, till och med egna ideal. Men Sverige behöver en stark regering som sätter ­Sveriges bästa främst!

Katarina Brännström (M)