1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Gårdsförsäljning viktig satsning för landsbygden

Debatten om gårdsförsäljning av öl och vin går vidare. Nu replikerar Sofia Stynsberg (M) på IOGT-NTO:s inlägg, där föreningen skrev att gårdsförsäljning och monopolet inte går ihop.
Vi politiker har en skyldighet att vara lyhörda över det som försvårar för våra väljare och näringslivet, skriver Sofia Stynsberg (M).
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, minhockey.se, minboll.se, vxoweek.se och appen MinSMP. 5 veckor endast 5 kr! (ord pris 1 mån 139 kr)

Avfolkningen på landsbygden är ett stort problem om vi vill att hela Sverige ska fortsätta leva, arbeta och inte minst utvecklas.

Vi politiker har en skyldighet att vara lyhörda över det som försvårar för våra väljare och näringslivet. Det är trots allt så att genom företagsamhet som nya arbetstillfällen föds. Utredningen (SOU2010:98) visar tydligt hur arbetstillfällena på landsbygden skulle gynnas positivt, genom att tillåta gårdsförsäljning. Dessutom konstaterar utredningen att;

”Den modell till gårdsförsäljning som utredningen föreslår leder enligt utredningens bedömning inte till att det svenska detaljhandelsmonopolet måste avskaffas.”

Runt omkring ute i vår svenska landsbygd finns skogsägare, lantbrukare och näringsidkare som på många sätt bidragit positivt till Sveriges tillväxt, utveckling och inte minst upplåtit sin natur för beskådan och rekreation genom allemansrätten.

Det är viktigt att regeringen på bred front inte tar lättvindigt på utmaningarna med att införa gårdsförsäljning, utan är konstruktiva och öppna för de möjligheter som finns då det inte bara kan få en positiv effekt för arbetstillfällen och tillväxt i vår glesbygd, utan även ger kraft och energi för en levande landsbygd.

Gårdsförsäljning skulle stärka både företagande och turism. Besöksnäringen är en av våra snabbast växande branscher och skapar otaliga nya arbetstillfällen varje år, i världen så och i Sverige. Det är en möjlighet vi inte kan försaka.

I motsats till Eva-Britt Svensson och Johnny Mostacero på IOGT-NTO vill jag värna en positiv utveckling av landsbygden där gårdsförsäljning är en del för framtida tillväxt och utveckling.

Sofia Stynsberg (M)