Ge oss fler schemalagda idrottslektioner

Jag tycker att alla elever från låg- till högstadiet ska ha fler idrottslektioner på schemat, för allas fysiska hälsa. Alla människor mår bra av att röra på sig varje dag. Idrottslektionerna kan bedrivas i skolans gympasal eller utomhus.
Mattis Bäckström vill ha mer idrott i skolan.
Foto: Anders Wiklund/TT

För det första blir man piggare i huvudet av motion och då kan eleverna koncentrera sig bättre under lektionerna, vilket stimulerar inlärningen. Detta leder då till bättre betyg som gör att man kan studera vidare på universitet, vilket i sin tur kan leda till ett välbetalt jobb.

För det andra får du betydligt bättre kondition av idrott som då ger dig ett starkare skelett och ett bra immunförsvar mot olika sjukdomar, vilket kan ge dig ett längre liv.

Motion och idrott är viktiga komponenter för ungdomars välbefinnande. En människa i rörelse har mer energi, sover bättre och levererar bättre skolresultat. Många börjar idrotta redan som barn.

Bortsett från att kroppen arbetar och bygger muskler lär sig barn hur de ska samarbeta samt utvecklar en förmåga att tackla idrottens utmaningar.

Enligt DN är Sverige ett av de länder som har minst antal idrottstimmar i Europa. Självklart ska vi ligga i topp gällande detta. Det är nästan 20 procent ungdomar och barn som är överviktiga och att öka antalet idrottslektioner skulle gynna alla oavsett ålder.

Man ska absolut inte trötta ut barn och ungdomar på grund av för mycket idrott utan man kan ha ett lugnare pass där du blir svettig men inte supertrött. Fördelarna med fysisk aktivitet överväger ändå i alla lägen.

Mitt förslag på en förändring är att ha fler än tre idrottslektioner per vecka, för att barn och ungdomar behöver röra på sig mer. Detta för att det blir lättare att koncentrera sig efter en idrottslektion vilket skulle leda till piggare och mer studiemotiverade elever. Snälla politiker, ändra detta till nästa läsår.

Mattis Bäckström

Läs mer

INNEBANDY

Förre Viperstränaren tar över Lagan

Christian Guntsch lämnade jobbet som huvudtränare för Växjö Vipers i SSL under den gångna säsongen. Nu har Växjöprofilen fått ett nytt tränarjobb. 38-åringen tar över allsvenska Lagan IBK.

Feature

Ramslök - en delikatess vid vårens matlagning

Sport

Ej prenumerant: Köp Smålandspostens minidokumentär om Amo HK

Häng med bakom kulisserna i allsvenskan.

Inblick

Rasism: ”Vi släpper inte in asiatiska kvinnor, de har försökt sälja sex här.”

Orden var vad Merlita Malmström fick kastat rätt i ansiktet av en dörrvakt.

Inblick

Decennier av FN-kritik mot Sverige

Det är fritt fram för rasistiska organisationer. Ingen officiell statistik förs över hur orättvisor slår mot invandrare. FN har återkommande kritiserat Sverige för att inte ta rasism och diskriminering på allvar.

Tipsa oss!

Vet du mer? Hör av dig till Smålandsposten

Tipsa redaktionen på 0470-77 06 07 eller nyheter@smp.se