1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hjälp vilsna lastbilar på rätt väg

I söndagseftermiddag för ett par veckor sedan försökte jag under flera timmar hjälpa en långtradarchaufför med 24 meter bil och släp att ta sig ut från Helgö.

Han skulle till Postnord, den nya anläggningen vid flygplatsen, belägen precis innan vägen fortsätter ut mot ön. När han kom dit var grinden stängd och han hade fortsatt rakt fram för att kunna vända.

Vi som är hemma på platsen vet att det inte går och det hann även denne man upptäcka efter att ha gått ända ut till Jägaregap för att hitta en lösning. Det slutade med att han tvingades backa cirka 500 meter på den smala, kurviga och trädomgärdade vägen. Under tiden stoppade jag trafiken vid bron för att underlätta hans jobb, vilket tog nästan två timmar.

Enligt flera öbor, som jag pratade med, händer samma sak titt som tätt, eftersom utformningen/skyltningen där allmän väg tar slut är undermålig.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, minhockey.se, minboll.se, vxoweek.se och appen MinSMP. 5 veckor endast 5 kr! (ord pris 1 mån 139 kr)

Nu har jag några synpunkter/frågor till Växjö kommun, som tydligen är de som ansvarar för väg/skyltning på platsen.

• Hur har ni tänkt angående skyltningen? Det behövs mer än de två små skyltar som nu ska hindra långa fordon från att fortsätta ut mot Helgö och hamna i den prekära situation som nyss beskrivits. En tidigare, större skylt, som tydligen fungerade bättre kom aldrig tillbaka efter ombyggnaden av området (vilken dessutom borde ha ökat transporterna med anledning av de stora företag som nu finns där), trots påpekanden till kommunen från de boende på ön. Skyltningen behöver dessutom placeras för att i tid ge möjlighet att vända ett långt fordon.

• När lastbilar kommer till Postnord och möts av en stängd grind, vart ska de ta vägen? Vad jag kunde se finns ingen vändmöjlighet utan de tvingas backa en lång sträcka tillbaka mot flygplatsen. Hur trafiksäkert är det?

Hur det gick för chauffören i det här fallet? När jag avlöstes av en öbo, som inte kunde passera den backande lastbilen förrän denne klarat sig tillbaka över bron, var det nästan mörkt och cirka 100 meter, en skarp kurva och en jättetall återstod. Och som det står i sagorna - om han inte lyckades är han väl kvar där än...

"Tanten i den röda Volvon"

Foto: Fredrik Sandberg/TT