1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Konsthallen i Växjö är inte en lokalfråga

Det har blivit dags för oss och vi är många - som på olika sätt nyttjar Växjö Konsthall som en av de viktigaste arenorna för fritt konstutövande - att göra vår röst hörd i debatten om Konsthallens eventuella flytt.
Förslaget om att flytta konsthallen från nuvarande plats väcker känslor.
Foto: Pontus Steneros

Det är viktigt att till en början poängtera att diskussionen inte bara handlar om en lokal. I själva verket är konsthallar, teatrar och andra fria scener platser som verkar för själva kärnan i ett demokratiskt, reflekterande och medvetet samhälle.

En konsthall är ett centralt torg där perspektiven, samtalen, intrycken och uttrycken förändras med varje ny utställning. Konsthallar är platser som verkar för reflekterande och medvetna medborgare som tar sig an sina demokratiska rättigheter och skyldigheter.

I Växjö har efter många års strävan detta torg vuxit till och befästs och utgör idag en av de arenor som gör Växjö till en attraktiv kommun att leva i. Att oreflekterat flytta på detta torg är ett misstag, samma sorts misstag som att fylla de traditionella torgen med bilar. Kulturella demokratiska platser skyfflas inte undan i moderna och attraktiva städer.

Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, minhockey.se, minboll.se, vxoweek.se och appen MinSMP. 5 veckor endast 5 kr! (ord pris 1 mån 139 kr)

I Sverige råder konsensus att en armlängds avstånd ska gälla mellan politik och konst. Det innebär att politiker ska lita till den kompetens och den kunskap som finns hos professionella konstutövare och -förmedlare. I samma anda bör politikerna respektera delegationsordningen och inte detaljstyra budgetbeslut utan visa tilltro till den kunskap som finns hos förvaltning och personal på Växjö konsthall. Det innebär att ett beslut att säga upp hyresavtalet för Växjö konsthall inte kan fattas av politikerna utan måste diskuteras inom förvaltningen.

Det krävs nu mod att backa och att inse att en alternativ väg leder till en bättre framtid. Nu behöver därför Växjö kommun modiga politiker som med lugn och lyhördhet använder sin förvaltning och dess kompetenta personal för att hitta en kreativ lösning så att Växjö konsthall kan vara kvar på den centrala plats där den hör hemma.

Frågan om konsthallens lokalisering är inte en intern fråga för Växjö konsthalls medarbetare utan en angelägenhet för så många fler, som samarbetar och nyttjar hallen och dess tjänster. Vi är konstnärer, organisationer, lärare, forskare, studenter, unga och gamla, ja helt enkelt alla sorters medborgare som kräver att Växjö konsthall stannar kvar.

Anna-Karin Arvidsson, konstnär och lektor i design Linnéuniversitetet, Åke Bergqvist, talesperson för Konstnärernas Riksorganisation Region Kronoberg, Kerstin Cedell, konstnär och lärare på Växjö kulturskola, Eva Cronquist f.d. konstpedagog Växjö konsthall, Jonatan Habib Engqvist, oberoende curator och konstnärlig ledare för Nya Småland”, Birgitta Johansson, ordförande Italienska palatsets ekonomiska förening, Anita Larsson, ordförande Konstnärscentrum Syd, Lars Palm, konstnär, Iris Smeds, konstnär, Marie Sterte, prefekt Institutionen för design, Linneuniversitetet, Remus Wilson, ordförande Smålands konstnärsförbund