1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kvotering kan lösa boendesegregation

Integration. Ett ord som slängs omkring i media som om det vore betydelselöst. Dessa ständiga integrationsprojekt som pågår när vi samtidigt kan skåda en djupt segregerad vardag där bostadsområden såväl som skolor och förskolor kan kategoriseras utifrån de boendes etniska härkomst.
Natalia Barzani kvoteringar är nästa steg för att lösa boendesegregationen.
Foto: JESSICA GOW / TT

Någon integration förekommer inte utan snarare segregation och ett ”vi” som ställs mot ett ”dem”.

Hittills har åtgärderna varit försiktiga och nästan tentativa men de har inte fungerat. Kvoteringar bör vara vårt nästa steg. Ett drastiskt men nödvändigt steg för att skapa en de facto integration och ett de facto kulturmöte.

Vänder vi blicken mot Singapore så ser vi ett land som i mångt och mycket är fritt från västerländska problem som segregation och diskriminering på etnisk grund.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, minhockey.se, minboll.se, vxoweek.se och appen MinSMP. 5 veckor endast 5 kr! (ord pris 1 mån 139 kr)

Inom ramen för bostadspolitiken har den singaporianska regeringen anammat explicita kvoteringar, dels vad gäller den etniska sammansättningen, dels den ekonomiska sammansättningen.

Visserligen har vi här i Sverige en helt annan kultur och politisk tradition än i Sydostasien, men som situationen ser ut just nu i våra svenska kommuner, bör vi låta oss inspireras av framgångsrika koncept i världens olika hörn och reformera vårt verkningslösa integrationssystem.

Utan innovationer och utan kreativitet kommer vi om tio år vara kvar på samma plats som i dag, där sociala stratifieringar och segregation är allt som finns och ordet integration har tappat sin verkliga betydelse.

Natalia Barzani