1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Låt pengarna gå till vården omgående

De 180 miljoner kronor som Region Kronoberg beräknas få i det statliga utjämningssystemet måste tillföras vården omedelbart och inte försvinna i ett svart hål i ett planerat nytt sjukhusbygge.
”Stoppa planeringen av nytt sjukhus i Växjö och lägg pengarna på vården och mer personal”, skriver signaturen ”PA”.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Region Kronoberg har stora ekonomiska problem med ett beräknat underskott på sammanlagt 450 miljoner kronor, att i den situationen ha mage att föreslå ett bygge av nytt sjukhus är minst sagt anmärkningsvärt.

Nu går stora ekonomiska resurser till att planera nytt sjukhus och till att inköpa mark till detta sjukhus samtidigt som befintligt sjukhus går på knäna och behöver omedelbara resurser. Hur många patienter ska bli lidande av denna politik och kanske rent av sätta livet till.

Det som nu behövs är omedelbara resurser till den vård som bedrivs för att garantera Kronobergarnas medicinska säkerhet. En god sjukhusvård är en förutsättning för ett växande Växjö och Kronoberg. Får sjukvården i Region Kronoberg än sämre rykte kan följden bli att människor väljer att bosätta sig i andra delar av landet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, minhockey.se, minboll.se, vxoweek.se och appen MinSMP. 5 veckor endast 5 kr! (ord pris 1 mån 139 kr)

Det finns gott om dagsfärska exempel på sjukhusbyggen i vårt land som slutat illa, där Nya Karolinska sjukhuset i Solna står i fokus med en megaskandal som växer dag för dag. Men även sjukhusbyggen i Göteborg, Helsingborg, Gävle och Sundsvall har fått sina egna Karolinska skandaler.

Att riva befintligt fungerande sjukhus och bygga ett nytt sjukhus är ett gigantiskt resursslöseri som Region Kronoberg och Kronobergarna inte har råd med.

I dag står det tomma vårdavdelningar på Centrallasarettet i Växjö på grund av resursbrist, fyll dessa avdelningar med personal och vård i första hand, då slipper vi i Kronoberg vård i städskrubbar och korridorer.

Centrallasarettet i Växjö är i dag i gott skick och har över tid renoverats och anpassats till dagens krav. Ett stort sjukhus kommer alltid att behöva renoveringar och anpassningar för att följa den medicinska utvecklingen och sjukvårdens förändring. Med planering av nytt sjukhus tappar man fokus på befintligt sjukhus som måste fungera i många år till om olyckan skulle vara framme med byggandet av nytt sjukhus, vården blir även på denna punkt lidande under många år.

Att bedriva affärsverksamhet med rättspsykiatrin för att rädda Regionens ekonomi får ses som synnerligen uppseendeväckande. Frågor reser sig om rättssäkerheten för de intagna och säkerheten för allmänheten, då de helt plötsligt av ekonomiska skäl ska lämna den vård de har dömts till för att bereda plats åt mer lönsamma patienter som kommer från andra regioner och landsting. Patienter som släpps ut på ekonomisk grund är de en fara för samhället? På detta ytterst tveksamma sätt avser Regionen spara 20 miljoner kr för att täcka underskotten och för att finansiera nytt sjukhus.

Stoppa planeringen av nytt sjukhus i Växjö och lägg pengarna på vården och mer personal. Vi behöver fler händer, inte mer tegelstenar i vården i Kronoberg.

PA