1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ökad trygghet inom äldreomsorgen

”Inte minst coronavirusets framfart har visat att vi behöver en säkrare och tryggare äldreomsorg och då har utbildning, kompetens och bemanning stor betydelse”, skriver Gunnel Jansson (MP) och Guje Larsson (MP).
Gunnel Jansson (MP) och Guje Larsson (MP) skriver om vikten av ökad trygghet för både omsorgspersonal och omsorgstagare.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hur kan äldreomsorgen bli ännu tryggare, säkrare och bättre för dig som bor på ett särskilt boende eller har hemtjänst, för dig som är anhörig, för dig som arbetar med äldreomsorg?

De senaste dagarna har regeringen och dess samarbetspartier föreslagit flera betydelsefulla åtgärder. Vice statsminister Isabella Lövin presenterade ett stöd till olika sorters organisationer som arbetar för att motverka äldres ensamhet och isolering. Det kan exempelvis handla om hjälp med matinköp eller uppsökande verksamhet på telefon.

En annan betydelsefull åtgärd är att fler intresserade personer ska få möjlighet till omsorgsutbildning och därigenom tryggare anställning, vilket även blir tryggare för omsorgstagarna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

Arbetet inom hemtjänst och särskilt boende är ett avancerat arbete då det innebär att man möter och tar hand om ibland mycket svårt sjuka personer. I Växjö kommun har vi många väl utbildade, kompetenta och engagerade medarbetare inom äldreomsorgen, men fler behövs. Några saknar adekvat utbildning. Därför välkomnar vi förslaget från MP, S, C och L om detta äldreomsorgslyft.

Detta innebär att de som nu är visstidsanställda inom äldreomsorgen och saknar omsorgsutbildning ska erbjudas detta på betald arbetstid. Man ska alltså kunna kombinera att till exempel arbeta halvtid och utbilda sig till undersköterska eller vårdbiträde på halvtid och då står staten för de extra kostnaderna. Denna satsning siktar även på att få fler att söka sig till arbete inom äldreomsorgen, först med en provanställning som kan bli en ingång till utbildning och därefter tillsvidareanställning. Detta innebär då också tryggare anställning för dem som utbildat sig.

Att kommunerna har väl utbildad, fast anställd personal ger större trygghet och säkerhet för omsorgstagarna både för kompetensens skull och för att dessa då får färre antal personer som ger omsorgen.

Regeringen har redan tidigare föreslagit riksdagen att kommuner och regioner ska kompenseras för merkostnader som är kopplade till coronavirusets utbrott. Detta har antagits av riksdagen.

Inte minst coronavirusets framfart har visat att vi behöver en säkrare och tryggare äldreomsorg och då har utbildning, kompetens och bemanning stor betydelse. Vi behöver också göra allt vi kan för att bryta den ensamhet som många äldre känner. Dessa åtgärder är en bra bit på vägen.

Gunnel Jansson (MP)

Guje Larsson (MP)