1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Polisresurser viktigare än ledighet

Ett års betald ledighet är inte viktigare än mer resurser till polisen.

Det kritiserade friåret har återuppstått och gräver än en gång hål i skattebetalarnas plånböcker. Att lägga miljoner på betald ledighet under nästa år när polisen, skola och sjukvård behöver mer resurser går emot allt förnuft.

Antalet sprängningar har ökat med 43 procent i år och över 200 skjutningar, varav 26 fall av dödlig utgång, har skett hittills. Fortsätter detta på samma spår under hösten och vintern kommer Sverige få ett nytt rekord som man inte ska vara stolt över. För att stoppa utvecklingen behöver Polisen, Säkerhetspolisen och Tullmyndigheten mer resurser men i stället väljer regeringen och stödpartierna familjevecka, subventioner till klimatångestterapi och friår.

Friåret beräknas så småningom ha den nätta notan på 8 miljarder kronor under den här mandatperioden. För den summan skulle man annars kunna få 15 803 poliser, 53 872 förskoleplatser, 252 796 förlossningar eller 14 411 gymnasielärare. För majoriteten av den svenska befolkningen är nog valet ganska enkelt men betydligt svårare för Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. Med höstbudgeten är det också tydligt att partierna i januariöverenskommelsen prioriterar betald ledighet över välfärd. Utöver redan lagda satsningar på polisen i M/KD-budgeten, lägger vänsterregeringen dubbelt så mycket på friåret än polisen, och Sveriges domstolar får mindre än vad de begärt vilket sannolikt kommer leda till längre handläggningstider.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, minhockey.se, minboll.se, vxoweek.se och appen MinSMP. 5 veckor endast 5 kr! (ord pris 1 mån 139 kr)

Skattebetalarnas pengar ska alltid användas på ett ansvarsfullt och effektivt sätt. När regeringen då väljer att lägga pengar på en reform som tidigare har dömts ut av aktörer från LO till Svenskt Näringsliv så är det slöseri. IFAU, den oberoende statliga utvärderingsmyndigheten, gjorde en liknande bedömning och pekade på att friåret ledde till högre bidragskostnader. Friåret var också en av de första sakerna som togs bort av Alliansregeringen redan 2006. Men reformen är tillbaka tack vare stöd från Centerpartiet och Liberalerna. Hur kunde det bli så här?

Det saknas alltså resurser till att kapa vårdköer, höja polislöner och göra satsningar på skolan men det finns pengar till ett års ledighet och andra bidragshöjningar. Friåret borde ha stannat kvar i den papperskorg där den hamnade 2006. En regerings budget borde fokusera på att möta Sveriges utmaningar och problem, inte spendera skattepengar på vad som bara kan beskrivas som lyxkonsumtion.

Anton Olsson, distriktsordförande MUF Kronoberg, Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF

”En regerings budget borde fokusera på att möta Sveriges utmaningar och problem, inte spendera skattepengar på vad som bara kan beskrivas som lyxkonsumtion”, skriver Anton Olsson, distriktsordförande MUF Kronoberg och Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF.
Foto: Johan Nilsson/TT