Rondellen behöver inte byggas om

Jag håller helt med den grupp som i en debattartikel beskrev det slumrande problemet Fagrabäcksrondellen. Man bör i detta ytterst prekära samhällsläge lägga ritningarna i malpåse.

Och det av flera anledningar. Ombyggnaden:

• behövs inte.

• löser inte trafikstockningar i övriga delar av Växjö och kommer att medföra krav på liknande storskaliga trafikplatser i fler problemkorsningar i staden.

• är oansvarig i nuvarande coronaläge då pengar flödar ur stats-, regions- och kommunkassan samtidigt som allt mindre kommer in.

• förändrar ett i dag fungerande område till en storstadliknande trafikplats med vägar i många plan à la Los Angeles.

• bekostas till en del av statliga pengar, men även de ska tas ur vår ficka.

Jag hade planerat att åter undersöka det verkliga trafikflödet i rondellen, ungefär som Kurt Magnusson och jag gjorde i maj 2017, men det blev inte av. Jag är rätt säker på att resultatet skulle ha blivit detsamma. Helt kort kan undersökningen sammanfattas på detta vis.

• Under 20 av dygnets timmar finns inga köer alls i rondellen, under helger saknas köer.

• Under vardagar resterande tid är väntetiderna oftast 0 och upp till fem minuter.

• Ingen från en storstad skulle se detta som ett ”problem”.

• Bilisterna uppträder mycket lugnt och vi såg inga tecken på otålighet.

Vår bedömning av undersökningen: Fagrabäcksrondellen är en utmärkt fungerande trafiklösning och bör få vara orörd eller justeras marginellt med fler filer i markplanet.

Eftersom jag anser att man inte enbart bör klaga eller kritisera, utan även komma med lösningar, skickade jag även med fjorton mer generella förslag på hur trafiken i Växjö centrum skulle kunna begränsas. Vi mejlade hela undersökningen med förslagen till politiker i Växjö kommun och till Trafikverket.

”Kjelvis” Johansson, Teleborg

Fagrabäcksrondellen i Växjö är just nu uppe till debatt.

Läs mer

INNEBANDY

Förre Viperstränaren tar över Lagan

Christian Guntsch lämnade jobbet som huvudtränare för Växjö Vipers i SSL under den gångna säsongen. Nu har Växjöprofilen fått ett nytt tränarjobb. 38-åringen tar över allsvenska Lagan IBK.

Feature

Ramslök - en delikatess vid vårens matlagning

Sport

Ej prenumerant: Köp Smålandspostens minidokumentär om Amo HK

Häng med bakom kulisserna i allsvenskan.

Inblick

Decennier av FN-kritik mot Sverige

Det är fritt fram för rasistiska organisationer. Ingen officiell statistik förs över hur orättvisor slår mot invandrare. FN har återkommande kritiserat Sverige för att inte ta rasism och diskriminering på allvar.

Feature

Den muntliga berättelsen står sig stark

För 30 år sedan hölls första berättarfestivalen i Ljungby. Ideella krafter ville föra berättartraditionen och dess kulturarv vidare. I dag är Sagobygden upptagen på Unescos lista över betydande immateriella kulturarv, det tjugonde i världen. Mycket är Meg Nömgårds förtjänst som lyft verksamheten till nya nivåer.

Tipsa oss!

Vet du mer? Hör av dig till Smålandsposten

Tipsa redaktionen på 0470-77 06 07 eller nyheter@smp.se