1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ta vara på Stadsbyggnadskontorets kunskaper

Bygg till nuvarande simhall med en 50-meters simbassäng som har SM-mått.
Horst Eckhardt och Stig Langner fortsätter debatten om simhallen i Växjö.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nuvarande simhall kan byggas till. Genom små förändringar av nuvarande detaljplan skapas 4 000 m2 byggbar mark. Biltransport till fiskebodarna kan ske norr om fastigheterna vid Unamans väg. All verksamhet som idag pågår i simhallen påverkas inte av tillbyggnaden. Den kan under byggtiden fortgå ostörd.

Bra att kommunchefen nu fått uppdraget att ta fram ett förslag på simhallens placering vid Växjösjön, också bra att beslutfattare nu sett vilka värden som finns vid ett bevarande av simhallen vid Växjösjön.

Inga kostnader tillkommer för parkering. Simhallens har idag 250 platser, dessa räcker med dagens nyttjande tills kommunen är 115 000 invånare. Vardagar är det som mest 200 bilar. En utökning till 350 platser kan ske då det i gällande detaljplan finns parkering som ej byggts ut, samt mark längs järnvägen. Under helgdagar finns parkering på gångavstånd från Fläktområdet och Norrtull.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

Det är cykelavstånd till lärosäten och stora delar av staden, samt gångavstånd till järnvägsstationen. Fyra busslinjer har hållplats vid simhallen. Det går att åka från: Öjaby, Sandsbro, Östra Lugnet, Hovshaga, Högstorp, Teleborg och Universitetet utan att byta buss.

Fjärrvärme, VVS, el och fiber finns framdraget idag.

Simhallen nyttjas för många olika aktiviteter. En grupp som inte kommit till tals är skolan. Enligt Skolverket direktiv ingår simning i ämnet idrott och hälsa. Undervisningen börjar redan i årskurs 1 till 3 och fortgå med olika krav på simförmåga till och med årskurs 9. Lärare med elever i simhallen tycker det är svårt att få tider för simundervisning. Kommunen har ansvar för att skolan kan genomföra skolverkets krav på simundervisning. Idag torde tillgänglig vattenyta vara för liten. Det mest akuta är att skapa mer vattenyta.

Tillbyggnad med ny 50 metersbassäng skulle lösa detta och dessutom ge simklubbarna sin länge utlovade 50 meter tränings- och tävlingsbassäng.

Det är hög tid att Stadsbyggnadskontorets kunskaper tas till vara i nuvarande simhallsutredning. Så har ej skett tidigare trots klara direktiv därom. Väljs samma arkitektoniska utseende på byggnaden till de nya bassängerna som nuvarande simhall behövs ej någon arkitekttävling. Ej heller för stora bassängen vars renovering/ombyggnad kan skjutas fram flera år enligt Betonginstitutets besiktning 14 april 2019.

Horst Eckhardt, Stig Langner