1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Växjösjön rätt plats för simhallen

Signalerna från den politiska blågröna majoriteten tyder på att man har övergivit tanken på en placering av ny simhall utanför Växjös centrum, till exempel vid Vaktvägen. Några kommentarer som uttryckts: ”Vi kunde inte gå mot Växjöbornas önskan”, ”Folkets opinion får råda”, ”Vi har tänkt om, simhallsområdet ska vara kvar vid Växjösjön.”
Ulf Rosén vill se ett bevarande av nuvarande simhall om det är tekniskt och byggnadsmässigt möjligt.
Foto: Pontus Steneros

Det är alldeles utmärkt att de blågröna följer Växjöbornas vilja. Dock fanns in i det längsta en motvilja hos till exempel ordföranden (KD) för Kultur- och fritidsnämnden att ändra sig. På en fråga till honom (under EU-kampanjen): Varför gå mot Växjöbornas önskan? Svarade han: Det är bara en högljudd minoritet som önskar nuvarande läge vid Växjösjön. Verkligen ett häpnadsväckande svar endast en månad före vändningen!

Att flytta ut en simhall till Vaktgatan hade inneburit ett mycket olyckligt och tragiskt beslut liknande dem som togs i många städer under 60- och 70-talen att riva och ödelägga städers centrum och i stället bygga fula varu- och parkeringshus. Nu har Växjös politiker undvikit en sådan förödelse. Klokt!

Enligt vissa analyser av höstens kommunala val blev inte M det största partiet: M fick 18 mandat och S 19, troligen på grund av simhallsfrågan. S (och V) tog tydlig ställning för att behålla simhallen vid sjön.

Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

Nu till den centrala frågan på simhallsområdet: Vad kommer att ske?

Ett bevarande av nuvarande simhall? Ja, det anser jag, om det är tekniskt och byggnadsmässigt möjligt.

En liknande och intensiv diskussion fanns i Växjö på 70-talet, då planerna var att riva det gamla badhuset. Men efter starka protester och goda förslag från oss Växjöbor, och efter en uppmärksammad konsert i Teaterparken med Hoola Bandola Band med Mikael Wiehe och Björn Afzelius, följde det kloka beslutet att bevara badhuset och bygga ihop det med nya konserthuset. Ett mycket lyckosamt beslut har det visat sig - ja, rent av en succé!

Varför inte en liknande planering av det nuvarande simhallsområdet genom att

• bevara nuvarande simhall, om möjligt som simhall, eller integrera den med en större vision för hela området

• bygga en nödvändig 50-metersbassäng

• bygga ett önskat kallbadhus i Växjösjön

• bevara den attraktiva promenadleden runt sjön med särskilt beaktande av de gröna områdena

För framtiden behövs något mer, mer än en simhall: Ett attraktivt område för rekreation och upplevelser kanske med ett hotell och annat som lockar hit veckoslutsgäster som kan bo i Växjö en natt eller fler.

Ansvariga politiker och tjänstemän, ta sats med rätt höjd: Hur ska detta område planeras för den närmaste 30-årsperioden? Växjösjön är numera och blir allt mer ett viktigt centrum mitt emellan Teleborg, Öster, Söder och Växjö city. Jag är helt övertygad om att ni kommer att lyckas och få välförtjänta erkännanden framöver. Ni gjorde rätt, som med gamla badhuset!

Ulf Rosén, Växjöbo