Annons

Vidingehem – en viktig aktör i utvecklingen

Mycket pekar mot att vi får ett i många delar förändrat samhälle när corona­pandemin är över.
Vi ser redan ett ökat intresse för landsbygden när stadsborna ger sig ut i naturreservat och ­vandringsleder.
Debatt • Publicerad 25 juni 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att bo nära naturen är för många en dröm som Växjö kommun har stora möjligheter att tillgodose.

En av de allra viktigaste aktörerna är Vidingehem, det kommunala bostadsbolaget, som i nuläget bygger fler lägenheter än någonsin.

Annons

Totalt äger och förvaltar bolaget cirka 2 100 lägenheter samt 389 lokaler på totalt cirka 100 000 kvadratmeter. Den ytan nyttjas av skolor, förskolor och äldreboenden i de 18 orter runt omkring Växjö där bolaget är verksamt och där det bor drygt 23 000 personer.

Hur ska då Vidingehem klara den långsiktiga satsningen att skapa nya, attraktiva boendemiljöer i Växjö kommun?

Ja, främst genom att hålla en hög byggtakt. Totalt kommer 100-talet nya lägenheter att produceras under det kommande året. Dessutom kan vi glädja oss åt att de 20 färdigställda lägenheterna i Rottne redan är uthyrda, att byggnationen av 72 lägenheter på Östra Lugnet är i full gång med inflyttning i första etappen i höst, att byggnationen av sex nya lägenheter i Lamm­hult har startat och att 15 trygghetslägenheter planeras i Ingelstad.

Lägg sedan till detta att Vidingehems största projekt genom tiderna, byggnationen av Lammhults skola med sporthall och bibliotek för 270 miljoner kronor är igångsatt plus att vi hanterar återuppbyggnaden av brandhärjade Sandsbro skola och nybyggnationerna av Däde­sjö skola och Helenetorps förskola i Ingelstad – visst visar detta att Vidingehem gör sitt för att hela kommunen ska leva!

Mycket ligger dessutom i planeringsfasen och väntar på startbesked av styrelsen. Det gäller nyproduktion av lägenheter i Braås, Gemla, Ingelstad och Åryd. Även det uppstartade samarbetsprojektet, som innebär en stor centrumförnyelse i Ingelstad, kan snart komma igång.

Vidingehem är en självklar medspelare och en bärande aktör i genomförandet av den kommunala översiktsplanen. Vi fyller även en mycket viktig samhällsfunktion genom alla de viktiga kontakter och möten med byalag/samhällsföreningar som hela tiden pågår i många olika sammanhang.

Att Vidingehem också är ett välskött bolag med ett gott rykte i de orter och byar där man verkar ger förstås ökade möjligheter att genomföra alla de projekt som nu ligger och väntar i pipelinen.

Anders Bengtsson (C), ordförande Vidingehem

Annons
Annons
Annons
Annons