Coronasmittad patient vårdas på sjukhus – första fallet i Kronoberg

En patient med coronavirus vårdas nu på sjukhus Kronoberg. Det är det första fallet hittills i länet som behövt sjukhusvård. Det är en äldre patient som nu har lagts in på infektionskliniken i Växjö.
Växjö lasarett.

Växjö

Sammanlagt finns det nu 23 konstaterade fall av coronavirus i Kronobergs län.

– Vi har en inneliggande på sjukhus nu. Det är en vanlig vårdavdelning i nuläget, säger smittskyddsläkaren Christian Blomkvist.

– Det kan finnas behov av dropp, behov av syrgas, behov av febernedsättande läkemedel och allmän omvårdnad. Det betyder att man inte klarar sig hemma helt enkelt.

Enligt Christian Blomkvist lades patienten in i förrgår och blev då provtagen. Svaret på att patienten var smittad kom under onsdagseftermiddagen.

– Det är en äldre patient.

Som alltså tillhör riskgruppen generellt sett?

– Ja, det blir det då.

21 av de 23 coronasmittade personerna är kopplade till resor utomlands, resor inom Sverige och personer som varit i kontakt med dem som varit på resande fot.

De två senaste fallen har Christian Blomkvist ännu inga uppgifter om.

– Jag fick in två fall nu på morgonen. Kollegerna på infektion håller på att titta på det nu, säger han.

Enligt svenska intensivvårdsregistret senaste uppdatering har 176 patienter med covid-19 behövt intensivvård i landet som helhet.

Fram till och med torsdagsförmiddagen har ingen patient i Kronobergs län behövt intensivvård.

– När det gäller intensivvård skiljer sig egentligen inte corona mot andra sjukdomar. Det är när man inte orkar andas själv, man kanske behöver hjälp med att hålla blodtrycket uppe med speciella läkemedel eller att till exempel inte njurarna fungerar. Där har sjukvården samma kriterier som för alla andra patienter. De flesta ligger på en vanlig vårdavdelning. Det är när en patient behöver hjälp med de här specifika åtgärderna som det blir aktuellt med intensivvård, säger Christian Blomkvist.

Läs mer

INNEBANDY

Förre Viperstränaren tar över Lagan

Christian Guntsch lämnade jobbet som huvudtränare för Växjö Vipers i SSL under den gångna säsongen. Nu har Växjöprofilen fått ett nytt tränarjobb. 38-åringen tar över allsvenska Lagan IBK.

Feature

Ramslök - en delikatess vid vårens matlagning

Sport

Ej prenumerant: Köp Smålandspostens minidokumentär om Amo HK

Häng med bakom kulisserna i allsvenskan.

Inblick

Decennier av FN-kritik mot Sverige

Det är fritt fram för rasistiska organisationer. Ingen officiell statistik förs över hur orättvisor slår mot invandrare. FN har återkommande kritiserat Sverige för att inte ta rasism och diskriminering på allvar.

Feature

Den muntliga berättelsen står sig stark

För 30 år sedan hölls första berättarfestivalen i Ljungby. Ideella krafter ville föra berättartraditionen och dess kulturarv vidare. I dag är Sagobygden upptagen på Unescos lista över betydande immateriella kulturarv, det tjugonde i världen. Mycket är Meg Nömgårds förtjänst som lyft verksamheten till nya nivåer.

Tipsa oss!

Vet du mer? Hör av dig till Smålandsposten

Tipsa redaktionen på 0470-77 06 07 eller nyheter@smp.se