Annons

Håll framdörrarna stängda och spärra av i mittgångarna!

Coronavirusets spridning i Sverige innebär en allvarlig kris. Enorma insatser görs för att skydda människors liv och hälsa men också samhället och dess centrala funktioner. Folkhälsomyndigheten har nyligen presenterat en undersökning där de tittat på sjukdomsfall kopplade till covid-19. Resultatet visar att yrkesgrupperna taxiförare och buss- och spårvagnsförare i högre grad än övriga yrkesgrupper har diagnostiserats med covid-19.
Debatt • Publicerad 4 juli 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En enkel åtgärd för att skydda busschaufförerna och passagerarna är att hålla de främre bussdörrarna stängda och spärra av mittgången i bussarna. Självklart handlar det om att inte utsätta bussförarna för onödiga risker, men buss- och lokaltrafik måste också fungera för att människor ska kunna ta sig till och från jobbet, inte minst inom sjukvård och äldreomsorg. Busschaufförerna har en viktig samhällsfunktion.

Runt om i landet har både trafikbolag och länshuvudmän beslutat om flera åtgärder för att minska smittspridning bland annat genom att ha stängda framdörrar. I Kronoberg genomfördes detta redan i mars och i både Kalmar och Blekinge har länshuvudmännen sedan en tid som komplettering till stängda framdörrar även tagit beslut om att spärra av i mittgångarna.

Annons

Skyddsombuden hos flera trafikbolag i Kommunal Sydost område har gjort framställan till Arbetsmiljöverket som också stödjer skyddsombudens krav. Tyvärr har Länstrafiken Kronoberg fortfarande inte tagit ett övergripande beslut.

Kommunal anser att det är hög tid för även Länstrafiken i Kronoberg att ta ansvar för busschaufförernas arbetsmiljö. Gör det genom att hålla framdörrarna stängda och spärra av i mittgångarna på bussarna i kollektivtrafiken.

Mahlin Bergman, avdelningsordförande Kommunal Sydost

Jonas Englund, regionalt skyddsombud Kommunal Sydost

Annons
Annons
Annons
Annons