1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Björn vill ha två liv

Hans namn har varit på allas läppar sedan hans storslagna byggplaner i Växjö presenterades.
Björn Sundeby, som grundade IT-koncernen IST, älskar livet och tycks inte veta vad hinder är.
När Björn Sundebys tankar om företaget IST ännu var i sin linda yttrade han följande om företaget: ”Vi vet inte vad vi ska göra och vi har inga pengar.”
Foto: Lena Gunnarsson

”Alla är berättigade till en bra skola.” Så lyder IST:s motto.

Företaget, som Björn Sundeby grundade 1982, förser skolans värld med IT-system. Syftet är att programprodukterna ska underlätta skolornas administration och kommunikation och därmed frigöra resurser för undervisning.

Detta får vi veta när Björn Sundeby tar emot helgbilagan på IST:s huvudkontor i Växjö. Det återfinns på Ingelstavägen, intill Växjösjön, i Region Kronobergs gamla lokaler.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

I konferensrummet där får vi se en film om honom och företaget. Dessförinnan har vi pratat om att intervjun i första hand ska handla om företaget och honom. Hans stora husprojekt, att bygga två sekelskifteshus i Växjö, får stå tillbaka den här gången.

På filmen berättar Björn att han är rädd för att dö.

– Hade det funnits en prislapp på livet – att det kostar en eller tio miljarder att leva två liv – då hade jag kämpat för att kunna lägga upp den summan, deklarerar han.

Livet är honom alltså väldigt kärt och har varit så sedan han såg dagens ljus 1949.

Han är uppvuxen i Vetlanda tillsammans med sina föräldrar och två syskon.

– Vi har väldigt mycket släkt i ett område mellan Åseda, Jönköping och Växjö, berättar Björn.

I Växjö når hans släktband tillbaka ända till år 1595 och Petrus Agermannus.

– Han var biskop här, förklarar Björn.

Vi får också veta att både hans morfar och farfar var entreprenörer.

– Mammas släkt kommer från Öland och Blekinge. Morfar hade snickerifabrik och byggnadsfirma i Färjestaden. Min farfar hade Torps gård i Grimslöv och flyttade 1922 till Stockholm där han ägde och drev Sundby gård som fanns i närheten av Solvalla.

I Vetlanda arbetade Björns far som lärare och senare också som rektor. Men någon koppling mellan faderns utbildningsinsatser och Björns engagemang för skolor föreligger inte, försäkrar han.

Efter skolgången i Vetlanda tog Björn sin studentexamen i Jönköping 1970. Sedan for han till Växjö och den dåvarande universitetsfilialen. Där pluggade han ekonomi och statistik.

– Det var faktiskt lite datainriktning på ekonomiundervisningen redan då, inflikar han.

Från den här tiden har Björn också en politisk karriär att berätta om. I kårvalet 1972 representerade han Fria studenter. Han toppade partiets vallista där Växjös före detta kommunalråd Bo Frank återfanns på femte plats.

Utbildningen i Växjö fullföljde aldrig Björn. Istället blev han efter ungefär halva studietiden headhuntad av bröderna Järnland i Vetlanda.

– De drev då Myresjöhus och gav mig arbete som direktörsassistent.

Björn framhåller att tiden hos bröderna Järnland var mycket betydelsefull för honom.

– Det var ett stort förtroende jag fick när jag som 23-årig assistent åkte runt till Myresjöhus 32 försäljningskontor – en mycket nyttig erfarenhet.

Redan som ung pojke intresserade sig Björn för försäljning. Då handlade det bland annat om jordgubbar som han köpte på kredit av bönder.

– Jag tyckte att det var kul med affärer och förstod tidigt att det var väldigt viktigt att skapa tillit. Det är ju en av grundbultarna när man gör affärer.

Hos bröderna Järnland och Myresjöhus stannade Björn i två år. Sedan startade han företag tillsammans med Tage Andersson, sågverkskoncernen ATA Timbers grundare.

– Anledningen till att vi träffades var att Tage var jaktkamrat med min dåvarande svärfar.

Björn betonar att Tage Andersson varit betydelsefull för honom som mentor.

– Tage är en väldigt klok person och jag har lärt mig oerhört mycket av honom.

Under en tid hade Björn Sundeby och Tage Andersson tre bolag tillsammans. När Björn sedan, efter sju år, sålde sina delar i företagen, var han nyskild och hade kommit till en punkt i livet där han ville göra något annat.

I Björns dåvarande bostad på Sandviksvägen i Växjö fick han sedan besök av Gösta Sandberg, som var prefekt på institutionen för datalogi, och två programmerare. De sistnämnda hade Björn varit en av handledarna för på universitetet.

– Vi pratade om framtiden och de tyckte att jag skulle starta ett software-bolag (programmeringsföretag reds. anm.).

Både Gösta och Björn hade en bestämd känsla av att det var något viktigt som höll på att hända. Var kanske ett paradigmskifte på gång inom datorvärlden?

– Därför åkte jag över till USA för att ta reda på vad som var på gång, säger Björn.

Med sig hem från USA hade han vetskapen om att man inom datorbranschen höll på att överge dator modell större. Istället skulle nu PC:n ta över.

Ute på Sandviksvägen, där Björn Sundeby då bodde, träffade han vid ett senare tillfälle Börje Pilqvist.

– Detta var 1982 och han jobbade då med företagsutveckling. Vi började prata där på trottoaren för Börje hade läst i Smålandsposten att jag hade sålt mina bolag. Nu undrade han vad jag skulle göra.

Starta ett softwareföretag blev Björns svar.

– Vad ska ni göra för program, undrade Börje, och jag svarade att det vet vi inte. Sedan sa han att hans fru, som är frisör, kanske behöver något datasystem på sin salong.

Pratstunden med Börje Pilqvist resulterade i att Björn senare kunde sälja programvara till 80 frisörsalonger i Sverige.

– Detta var 1984 och då hölls Europas första softwaremässa i Wien och dit ner åkte jag tillsammans med programmeraren Anders Persson. Man vet ju aldrig vad som kan hända på ett sådant ställe.

På mässan fick Björn av en slump kontakt med folk från IBM. Datafolket därifrån tipsade om att det fanns ett par killar som höll till utanför Wien som han borde kontakta. De arbetade med att göra om ett stordatorsystem för schemaläggning så att det skulle passa för PC.

– Så det var egentligen där i Wien 1984 som IST föddes. Där ritade jag faktiskt upp vår affärsplan på en bordsduk när vi satt där och spånade.

Hemkommen fick Björn Sundeby agenturen för österrikarnas system i Sverige, Norge och Danmark.

Sedan har det rullat på. Nu har IST över 400 anställda som arbetar på koncernens åtta kontor som återfinns i flera olika länder. Cirka fem miljoner människor använder idag företagets programvaror.

– För mig som företagare är pengarna inte det viktigaste utan det är den nytta som jag tycker att man kan göra med dem, säger IST:s grundare Björn Sundeby.
Foto: Lena Gunnarsson

Även på det personliga planet har det hänt mycket i Björn Sundebys liv efter det lyckosamma mässbesöket i Wien 1984.

I början av 1990-talet lämnade han Sverige. Först bodde han i Belgien dit han kom 1990. Sju år därefter flyttade han till Schweiz där han nu bor.

– Jag är omgift nu och vi har ganska små barn. De är nio och tretton år.

Familjen Sundeby bor i den franska delen av Schweiz, utanför Genève, i kantonen Vaud. I samma kanton bodde en gång i tiden också Ingvar Kamprad.

– Vi träffades ibland på flyget, säger Björn som trivs bra i Schweiz.

Som företagare tycker han att det är ett tryggt land att leva i.

– När jag lämnade Sverige runt 1990 kändes det osäkert att bo här. Då var det också många som valde att flytta utomlands.

Numer betraktar däremot Björn Sverige som ett skatteparadis.

– Du har ingen gåvoskatt, ingen arvskatt och ingen förmögenhetsskatt i Sverige. Det har vi faktiskt i vår kanton i Schweiz, påpekar han.

Några planer på att flytta tillbaka till Sverige har inte Björn.

– Men vi är fem veckor på Öland varje sommar.

Uppgifterna som ankommer på IST:s styrelseordförande kan Björn mestadels sköta på distans.

– Jag följer den dagliga verksamheten och vi har avstämning på webben nästan varenda dag. Ungefär var sjätte vecka åker jag till Växjö.

Björn lovordar IST:s vd Tommy Eklund.

– Jag har aldrig haft så bra vd och medarbetare som jag har nu, säger Björn som har stora framtidsplaner.

IST:s produkter passar efter lokal anpassning, enligt honom, i världens alla skolor.

– Men våra system är dyra att utveckla. Det nuvarande är molnbaserat och har kostat 300 miljoner kronor. Om 15 år kommer det säkert ett nytt paradigmskifte. Då kostar det kanske tre miljarder att utveckla ett sådant här system.

Enligt Björn Sundeby måste därför IST då vara tio gånger så stort som idag.

– Annars kommer vi inte att finnas. Vi kan inte stanna upp för då självdör vi, spår IT-entreprenören.

För att Växjö ska kunna attrahera företag med IST:s behov anser Björn att en hel del måste förbättras.

– Jag är oerhört kritisk till att man inte tidigare har kunnat få hit ett civilingenjörsprogram. Dessutom har vi dåliga kommunikationer – varken motorvägar eller bra flyg- och tågförbindelser.

Han anser att de politiska partierna borde ta hjälp av erfarna företagare.

– Jag känner flera företagare som skulle kunna vara till hjälp för hela den här regionen. Men partierna släpper inte in dem. Vi är kanske för dominanta och tar för stor plats, säger Björn Sundeby eftertänksamt.

Han är väldigt politiskt intresserad och skulle gärna vilja ha politisk legitimitet.

– Jag tror jag skulle passa bra som EU-politiker, säger IST:s grundare självsäkert.

På tomten vid Teleborgsvägen och Östregårdsgatan tänker sig Björn Sundeby den här byggnaden som ska rymma IST:s huvudkontor.
Foto: IST
Så här tänker sig Björn Sundeby att huset utmed Ingelstavägen i Växjö ska se ut. På den här platsen finns idag IST:s huvudkontor.
Foto: IST