Åtalade kvinnan har sex barn med jihadisten Abu Omar

Kvinnan, som åtalats för att ha förföljt en militärtransport från Kalmar in på ett skjutfält i Kosta, har nära koppling till våldsbejakande extremister i Sverige, rapporterar tidningen Östra Småland. Pappan till hennes sex barn är en man som gjort sig känd som Abu Omar. Enligt terrorexperten Magnus Sandelin är mannen en central spelare i den svenska al-Qaida-miljön.
Här ses kvinnan samtala med militären efter att hon följt efter en hemlig transport in på Kosta skjutfält i maj. Östra Småland kan avslöja att hennes tidigare make är en eftersökt jihadist med koppling till flera terrorister.
Foto: Försvarsmakten/Polisen

Magnus Sandelin, som jobbar för stiftelsen Doku, beskriver hur den åtalade kvinnan funnits i den innersta kärnan av den svenska jihadistmiljön, men att hon själv inte dömts för något terrorbrott.

– Hon konverterade till islam. Jag vet inte vilken form, men Abu Omar hör till en våldsinriktad del av salafismen.

Redan på 90-talet blev jihadisten Abu Omar intressant för Säpo. Då var han en central person i en radikal moské i Brandbergen.

– Det var en lägenhetsmoské som användes som ett högkvarter för en al-Qaidacell. Han är med i många terrorundersökningar och USA har velat terrorstämpla honom, men han har inte dömts för något sådant brott.

En man som tillhörde lägenhetsmoskén i Brandbergen pekades ut som al-Qaidas andreman i Irak. 2008 dödades han av USA-styrkor i Irak.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

I utredningen av terrordådet på Drottninggatan i Stockholm finns en Abu Omar med. Den dömde uzbekiske terroristen Rakhmat Akilov hade en dialog med honom via en mobilapp och skickade bilder på lastbilen som användes vid dådet. Magnus Sandelin tror dock inte att det är samma Abu Omar som den åtalade kvinnans ex.

– En som dömdes för dådet mot Jyllandsposten ringde däremot Abu Omar flera gånger innan dådet. Säpo har varit intresserad av honom i över 20 år.

I december 2010 stoppades ett terrordåd mot danska Jyllandsposten. De fyra terroristerna kom från Sverige och danska Säpo menade att deras mål var att ta sig in på tidningen och döda så många som möjligt.
Foto: Niels Hougaard

En annan person som polisen misstänker att Abu Omar radikaliserade är den nu döde Mohamed Belkaid som koordinerade terrorattackerna i Paris i november 2015 och misstänks för att organiserat dåden i Bryssel fyra månader senare. Sammanlagt 162 människor dödades vid de nio dåden.

Han bodde länge i Märsta och var, precis som Abu Omar, gift med en svensk kvinna.

SVT:s Uppdrag Granskning rapporterade om kopplingarna mellan Belkaid och Omar i ett program 2016.

”Från två hemliga källor får vi veta att Mohamed Belkaid ingick i Abu Omars nätverk under tiden i Sverige. Exempelvis var han praktikant i en av två butiker som Abu Omar drev i centrala Stockholm. Butikerna fungerade under lång tid som samlingsplats för män med extremistiska åsikter. Enligt Uppdrag gransknings källor var det där Mohamed Belkaid hittade ett sammanhang och radikaliserades.”

Vad Magnus Sandelin känner till har den åtalade kvinnan aldrig tidigare varit misstänkt för något brott.

– Hon rör sig i de här kretsarna, men har mig veterligen inte gjort något konkret. Hon umgicks med de andra kvinnorna som ofta var svenska konvertiter, som hon själv.

Mohamed Belkaid som var ledande i terrorgruppen i Paris bodde i flera år på denna adress i Märsta innan han sköts ihjäl av polis under en antiterrorräd i Belgien.
Foto: Marcus Ericsson/TT

Efter skilsmässan från Abu Omar har den 55-åriga kvinnan varit gift med en 36-årig man från Tunisien. Även den mannen är bekant för Magnus Sandelin.

– Han hör till samma miljö och det finns information om att han varit en vända till Syrien under 2012-2013.

Det äldsta av kvinnans barn, en 25-årig son har också varit i Syrien.

– Han misstänks för att ha anslutit till en jihadistgrupp i början av konflikten där.

Magnus Sandelin träffade ”terrormäklaren” Abu Omar i Stockholm i fjol. Här kan du läsa om hur han ser på terrormisstankarna mot sig.

SVT:s Uppdrag Granskning har också undersökt misstankarna mot Abu Omar.

Fakta:

Salafism i Sverige

Salafism är en bokstavstrogen inriktning inom sunnitisk islam. Den är starkt gränssättande mellan muslimer och icke-muslimer, mellan rena och orena muslimer, mellan män och kvinnor, mellan halal (tillåtet) och haram (förbjudet), mellan Islam och Väst. Alla salafister är inte jihadister, men alla jihadister är salafister. Terrororganisationen IS består av salafistiska jihadister.
Salafism i Europa är på frammarsch och de salafist-jihadistiska miljöerna i Sverige har enligt Säpo på sju år mångdubblats i antal.
”Vi bedömer att det är salafistisk propaganda som har bidragit till att flera svenskar rest till Syrien för att ansluta sig till jihadistiska rörelser”, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Han är en av författarna till en rapport om salafism i Sverige. Studien har tagits fram av Försvarshögskolan på uppdrag av MSB.
Även om många salafistiska predikanter ägnar en hel del tid åt okontroversiella ämnen så återkommer nedsättande budskap om bland annat kvinnor, homosexuella, judar, icke-troende och att inte integreras i det svenska samhället, visar rapporten. Den här typen av informationspåverkan kan aktivt bidra till främjande av intolerans, diskriminering och hatbudskap mot andra grupper, framförallt mot judar och shiamuslimer. Ett undantag är Järva-salafisterna som är betydligt mindre konfrontativa gentemot det svenska samhället samt predikar ett avståndstagande från våldshandlingar.
Källa: Mellan salafism och salafistisk jihadism – Påverkan mot och utmaningar för det svenska samhället./Försvarshögskolan

Läs mer

INNEBANDY

Förre Viperstränaren tar över Lagan

Christian Guntsch lämnade jobbet som huvudtränare för Växjö Vipers i SSL under den gångna säsongen. Nu har Växjöprofilen fått ett nytt tränarjobb. 38-åringen tar över allsvenska Lagan IBK.

Feature

Ramslök - en delikatess vid vårens matlagning

Sport

Ej prenumerant: Köp Smålandspostens minidokumentär om Amo HK

Häng med bakom kulisserna i allsvenskan.

Inblick

Rasism: ”Vi släpper inte in asiatiska kvinnor, de har försökt sälja sex här.”

Orden var vad Merlita Malmström fick kastat rätt i ansiktet av en dörrvakt.

Inblick

Decennier av FN-kritik mot Sverige

Det är fritt fram för rasistiska organisationer. Ingen officiell statistik förs över hur orättvisor slår mot invandrare. FN har återkommande kritiserat Sverige för att inte ta rasism och diskriminering på allvar.

Tipsa oss!

Vet du mer? Hör av dig till Smålandsposten

Tipsa redaktionen på 0470-77 06 07 eller nyheter@smp.se