Annons

Beskedet: Nobelpriset får delas ut i år

Svenska Akademien får dela ut Nobelpriset i litteratur i år. Det beskedet lämnar Nobelstiftelsen efter sitt styrelsemöte.
Det blir två Nobelpris, som vi hade hoppats på, det blir det reserverade priset också, säger Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till Dagens Nyheter.
Akademikrisen (TT) • Publicerad 5 mars 2019
Glad i dag. Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson har precis fått Nobelstiftelsens besked om att Nobelpriset i litteratur får delas ut i år.
Glad i dag. Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson har precis fått Nobelstiftelsens besked om att Nobelpriset i litteratur får delas ut i år.Foto: Pontus Lundahl/TT

Ända sedan skandalen kring den så kallade kulturprofilen briserade har Nobelstiftelsen haft tummen i ögat på Svenska Akademien. Den solkiga affären och de efterföljande hätska stridigheterna inom Akademien svärtade ned litteraturprisets rykte i världen, ansåg man.

Historiskt beslut

Den 4 maj förra året levererade Anders Olsson, då tillförordnad ständig sekreterare i Akademien, beskedet: Inget Nobelpris i litteratur skulle delas ut 2018. Det historiska beslutet motiverades med att det fanns "ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden".

Annons

-I år har vi haft en mycket ovanlig situation med strider och en försvagad akademi. Vi måste ha respekt för pristagarna, tidigare pristagare och framtida. Vi måste vara trovärdiga som institution, kommenterade han nyheten för TT.

Sedan dess har Svenska Akademien kämpat för att få tillbaka Nobelpriset. I princip har man betat av en lång kravlista som ställts upp av Nobelstiftelsen. Lösa problemet med ledamoten Katarina Frostenson – check. Skapa en ny Nobelkommitté med externa ledamöter – check. Få till en ekonomisk uppgörelse med tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius – check.

Danius i styrelsen

En pikant detalj i sammanhanget är att Danius själv sitter i Nobelstiftelsens styrelse och alltså har haft goda möjligheter att påverka de andra ledamöterna. Utomstående bedömare menar att hon via stiftelsen har fått igenom nästan alla de krav på förändring av Akademien som inte kunde genomföras när hon tvingades gå som ständig sekreterare.

2018 har kallats för Svenska Akademiens annus horribilis, det värsta året i institutionens historia. 2019 ter sig betydligt ljusare sedan utdelningen av Nobelpriset i litteratur säkrats – åtminstone för i år. Men tummen i ögat på Akademien lär Nobelstiftelsen ha kvar under lång tid framöver.

Sara Ullberg/TT

Det blir ett Nobelpris i litteratur i år. Kazuo Ishiguro är den senaste författaren som har fått ta emot priset ur kung Carl XVI Gustafs hand, men under 2018 delades inget pris ut. Arkivbild.
Det blir ett Nobelpris i litteratur i år. Kazuo Ishiguro är den senaste författaren som har fått ta emot priset ur kung Carl XVI Gustafs hand, men under 2018 delades inget pris ut. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Den 4 maj förra året meddelade Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson i en intervju med TT att Nobelpriset i litteratur inte skulle delas ut 2018. Arkivbild.
Den 4 maj förra året meddelade Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson i en intervju med TT att Nobelpriset i litteratur inte skulle delas ut 2018. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons