1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Marie Magnusson: Varför skriva om gamla böcker när man kan skriva nya?

Tio år har gått sedan hela Sverige ställde sig frågan: Vem tusan är Lars Kepler?
Det vet vi nu och lagom till jubileet dyker det upp en jubileumsversion av "Hypnotisören”. En black edition. Frågan är bara varför.
Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril är Lars Kepler.
Foto: Ewa-Marie Rundquist

Det var 2009 som radarparet Alexandra och Alexander Ahndoril slog Sverige med häpnad genom en thriller utan dess like. Fast det visste ingen då, att det var Alexandra och Alexander alltså. För de skrev under pseudonymen ”Lars Kepler.” Vem är det? Ingen visste. Det tog ett tag innan allting avslöjades. Det var ett litet mysterium, brittiska tidningar pekade ut Henning Mankell, som förnekade snabbt. Genom ett pressmeddelande avslöjades det så småningom att det var makarna Ahndoril som låg bakom. Troligen relativt okända för de flesta.

Anledningen till att de skrev under pseudonym var att de skulle kunna skriva tillsammans utan begränsningar. De ville att Lars Kepler skulle få stå på egna ben, hans böcker skulle bedömas utan förutfattade meningar.

För övrigt ska namnet Kepler komma från den tyske forskaren Johannes Kepler (1571-1630).

Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

”Hypnotisören” blev mycket framgångsrik, liksom kommande böcker om huvudpersonen Joona Linna. Att han lever vidare i bok efter bok är otroligt, han överlever det mesta.

Det tog lite tid innan jag hakade på, flera år faktiskt. Men så upptäckte jag hur bra "Hypnotisören” var och har läst/lyssnat på en efter en av böckerna under åren. ”Paganinikontraktet”, ”Eldvittnet”, ”Sandmannen”, ”Stalker”, ”Kaninjägaren”. Sedan kom ”Lazarus” i höstas, men den har jag inte hunnit med än. Bara en tidsfråga. Böckerna är rätt råa och blodiga, men otroligt spännande.

Allt som allt har Lars Kepler, enligt förlaget, sålt fjorton miljoner exemplar i sextio länder. Känn på den!

Nåväl. Lagom till tioårsjubileet blir första boken ”Hypnotisören” utgiven igen. En black edition. Varför undrar jag. Varför göra om? Varför inte göra nytt? Den var väl bra som den var?

Tanken är att black edition ska återspegla hur mycket Lars Kepler har utvecklats som thrillerföfattare sedan debuten. Boken är alltså omskriven, från början till slut.

Så här: Tempot är högre, kapitlen har stramats till, dialogen är omskriven och nya scener har tillkommit. Hjälten Joona Linna har fått en större roll. Black edition är alltså den nya officiella ”Hypnotisören”.

Handlar det enbart om att knyta nya läsare till sig? För att få fler att läsa alla böcker i serien? Säkert. Eller tycker Ahndorils att den första boken är pinsamt dålig? Har jag svårt att tänka mig.

Vi som läst alla, (eller nästan alla då) vill vi läsa om ”Hypnotisören” nu? Nej, inte jag i alla fall. Jag vill ha nytt. Varför skriva om gamla böcker när man kan skriva nya?

Har du förresten läst Louise Boije af Gennäs Motståndstrilogi? Den sista i serien, ”Verkanseld” dök upp på redaktionen i fredags. Louise gästade oss på Bokens dag i höstas. Hon är en av de mest coola och starka kvinnor jag träffat. Punkt.

Första delen i Katrine Engbergs hyllade Köpenhamnsserie med det udda och omaka radarparet Korner och Werner i spetsen. Nu på svenska, den kom ut redan 2016 i hemlandet Danmark.
Andra delen i trilogin om Pensionat Pomona är här. I ”Ett enklare” liv får vi fortsätta följa Sally, Josefin och Vanja. Anna Fredrikssons böcker utspelar sig i Kivik på Österlen.
Den här supersöta boken är något för oss kattälskare. Här finner du tips och råd om att leva livet mer som en katt. Oroar sig katten för pensionen? Nej. Tar katten på sig jobb den inte vill göra? Aldrig.
Gillade du Anna Bågstams debut ”Ögonvittnet” om brottsutredaren Harriet Vesterberg? I nya ”Skuggspelet”. är Harriets bästa vän Lisa är spårlöst försvunnen.
Vinn Fatima Bremmers hyllade biografi om Ester Blenda Nordström, ”Som ett jävla solsken”, i pocket. Svara bara rätt på följande fråga: I sommar visas en utställning om Ester Blenda Nordström på ett slott. Men vad heter slottet? Mejla rätt svar, namn och adress till kulturtavling@smp.se senast den 13 juni kl 12. Lycka till!