Annons

Bygg med respekt

Dagens byggprojekt säger mer om oss än vi vill erkänna. Även i Växjö.
Publicerad 1 juli 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

En käpphäst som sällan får några lugna stunder i det borgerliga stallet är den om att strandskyddet måste tas bort. Lagstiftningen antas hindra viktig utveckling och värdefulla investeringar, och detta helt i onödan. Så enkelt är det förstås inte. Anledningen till att det blivit en konfliktfråga är att strandskyddets obändiga makt ofta stoppar enskilda från att bygga på sin tomt eller jordbruksfastighet, samtidigt som allmännyttiga projekt sällan drabbas av den. För vem skulle tjäna på att kommunala byggen stoppas?

Ser man närmare på saken är det förstås så att en kommun har begränsade incitament när det kommer till att säga nej till byggen. Ett nej innebär att jobb kan gå förlorade, både byggjobb och de arbetstillfällen som skulle komma med verksamheten i det planerade huset. Ett nej är en effektiv signal till de som vill utveckla och skapa välstånd att göra det någon annanstans. Varför skulle en kommun säga nej?

Annons

Istället får Länsstyrelsen ta på sig den otacksamma uppgiften. Som när Länsförsäkringar i Växjö bett om att få utöka sina lokaler vid Stora Torget med sjuhundra kvadratmeter. Kommunen har bistått för att få till en detaljplan som skulle kunna genomföras, men Länsstyrelsen är ändå inte tillfreds: ”Länsstyrelsen bedömer sammantaget att ett genomförande av planen riskerar att skada riksintressets värden om den utökade byggrätten tillåts.”

Foto: Helena Landstedt/TT

Kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje uttrycker en viss besvikelse över att Länsstyrelsen stoppar förslaget. Framför sig ser hon troligen precis de resonemang som förs ovan: Länsförsäkringar är ett mycket stabilt företag som erbjuder heltidstjänster för personer med högre utbildning. Det är barnfamiljer, skatt och skolgång som hänger på om företaget kan utöka sin verksamhet eller inte. Dessutom brottas Växjö med att handeln försvinner från stadskärnan, köpcentra och näthandel är svåra att stå emot. Det finns mycket att vinna på att låta Länsförsäkringar slå på stort.

Men så är det det här med stadsplanen, ”de historiska byggnads- och brandstadgarna” som styrt byggandet i Växjö från sjuttonhundratalet och framåt. Varför vill Länsstyrelsen att dessa skall respekteras? Dåtidens människor skulle ju säkert ändå ha byggt stort och billigt i glas om de kunnat, eller?

Respekt är en märklig dygd. Den går ut på att göra avkall på något, även sådant man har rätt till, för att lyfta fram någon annan. I detta exempel är det trehundraåriga tankar om stadens utformning som skall respekteras. Uppoffringen får, och bör, Länsförsäkringar och Växjö göra, trots att det ligger så konkreta vinster i den andra vågskålen.

Men respekt är förstås viktigare för samhället och kommunen än Länsförsäkringars extra våningsplan. De senaste veckorna av statyvrede, och bristen på motstånd mot den, visar att ytterst få tänker i sådana termer i sin vardag. Varför var det inte en naturlig instinkt från Länsförsäkringars ansvariga att utforma sitt nybygge på ett respektfullt sätt?

Vi formar hus, och sedan formar de oss, som Winston Churchill har sagt. Pragmatiskt nyttotänkande kommer inte att lära människor poängen med respekt: den som ger kan också få.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons