1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En titt på Säpo

Sveriges Radio trampar snett i sin granskning av processerna mot personer som hotar rikets säkerhet.

Den svenska Säkerhetspolisens, Säpo, verktygslåda är inte öppen för allmän beskådan. Det hör till sakens natur. Men samtidigt måste det gå att granska dess verksamhet. Sveriges Radio har gjort ett försök i samband med rättegången mot Gävle-imamen Abo Raad som sitter i förvar sedan Säpo ansökt om att han skall utvisas ur landet med hänvisning till att han stöttat terrororganisationen IS.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

Det var i våras som han och fem andra imamer togs i förvar på Säkerhetspolisens begäran. Detta möttes av en stor demonstration på Norrmalmstorg i Stockholm. Det satte också fokus på den process som sedan början av nittiotalet slutat i att ett fyrtiotal utländska medborgare utvisats ur landet med hänvisning till rikets säkerhet.

Gävle-imamens advokat har sedan i våras förklarat hur svårt det är för klienten att ge sin version av händelserna när det bara är advokaten som fått ta del av Säkerhetspolisens material, alltså inte ens den åtalade.

Sveriges Radio avslöjade i dagarna att inte en enda av de fyrtio som utvisats ur landet har vunnit mot Säpos anklagelser. Vilket är en självklarhet: förlorar man så har man inte vunnit. Problemet är att granskningen sätter likhetstecken mellan detta och Säpos försök till att få någon utvisad. I stället handlar det, som den Moderate tjänstemannen Per Claréus påpekat, om att regeringen fått registrerat att lagen tillämpats ett fyrtiotal gånger sedan början av nittiotalet. Det innebär att bara verkställda och överklagade beslut redovisats och att det mycket väl kan finnas fall från underrätt där Säkerhetspolisen inte fått sin vilja igenom.

Ett rättssamhälle prövas som mest när det skall hantera personer som i moralisk mening är förkastliga. Det duger förstås inte om det skulle visa sig att Säkerhetspolisen använder sin sekretess till att på orätta grunder få människor utvisade. Samtidigt är ett ökat användande av lagen om särskild utlänningskontroll inte något förvånande i sig. Dels på grund av en mer diversifierad extremistmiljö i Sverige och dels med tanke på att terrorismen som lagen tar sikte på inte måste vara riktad mot eller bedrivas i vårt land. De senaste årens konflikter i Mellanöstern har präglats av irreguljär krigföring och diasporagruppers inblandning.

Det är inte konstigt om Säkerhetspolisen får mer att göra och bättre bevisning under dessa förutsättningar. Sveriges Radios granskning är viktig för att garantera rättssäkerhet även för utlänningar som vill vårt samhälle illa. Samtidigt får inte det engagemanget leda till att viktiga aspekter av processerna kommer bort. Säpo är i sig ett av vårt lands viktigare verktyg. Dock ett specialverktyg som inte skall användas till uppgifter som enklare tillhyggen kan lösa. När det verkligen behövs skall förutsättningarna vara sådana att Säpo kan lösa sin uppgift utan att dess metoder avslöjas till dem som är själva anledningen till att myndigheten kopplats in.