Annons

Enkelspårigt svar

Migrationsministern får inte glömma sin andra hatt när han äntrar riksdagskammaren.
Publicerad 26 juni 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Just nu pågår en stor förhandling mellan riksdagens partier om hur migrationspolitiken skall utformas de kommande åren. Det sägs att de är nära en överenskommelse och de allt mer frekventa utspelen på området bär också vittnesbörd om detta. Vänsterpartiet har varnat för att Moderaterna kidnappat frågan, Sverigedemokraterna vill inte att småpartier skall få inflytande.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Mer intressant än kampen om hur förslagen skall tolkas är Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard som i veckan fick svar av migrationsminister Morgan Johansson. Frågan gällde spårbyte, en regel som låter asylsökande som fått avslag försöka få uppehållstillstånd genom att ansöka om arbetstillstånd.

Annons

Möjligheten till spårbyte har, som Malmer Stenergard påpekar, visat sig vara något som suger musten ur myndigheternas återvändandearbete. Riksrevisionen och Migrationsverket har på tydligast möjliga sätt identifierat att spårbytet gör att människor i stor utsträckning håller sig gömda i landet trots att de saknar asylskäl.

Det är något som göder skuggsamhället och försvårar polisens arbete. Inte bara arbetet med att få människor att lämna landet: skuggsamhället gör det svårt att beivra brott och är en grogrund för utnyttjande och kriminell aktivitet.

Migrationsminister Johansson svarar dels att det var alliansregeringen som införde spårbytet och dels att huvudregeln är att människor skall ha uppehållstillstånd eller arbetstillstånd innan de reser till Sverige och att spårbytet är ett rimligt undantag från denna regel, till exempel när människor etablerat sig på arbetsmarknaden. Han ser därför ingen anledning att ta bort möjligheten till spårbyte.

Det är ett märkligt svar. Den huvudregel som Johansson nämner rör arbetskraftsinvandring men spårbytet är ju en form av andra chans för asylsökande, som först tagit sig till landet utan uppehållstillstånd. Det är två grupper som är mycket olika varandra till sin sammansättning. Det är svårt att se att det som kommit att kallas kompetensutvisningar skulle bli ett problem om man tog bort möjligheten till spårbyte.

Fortsättningsvis blir det konstigt när ansvarig minister, mitt i en omdaningsprocess, hänvisar till tidigare regerings beslut. Johansson har just nu chansen att utforma migrationspolitiken efter eget huvud. Om spårbytet får vara kvar så är det hans beslut, inte Alliansens. En trädgårdsmästare tar ju inte bara ansvar för det han själv planterat utan hela trädgården.

Slutligen är Morgan Johansson inte bara migrationsminister utan även justitieminister. Som sådan har han ägnat stor möda åt att försöka begränsa gängvåldet i vårt land. Han måste vara den politiker som har bäst förutsättningar till att se kopplingen mellan migration, skuggsamhälle och kriminalitet så som den pekas ut av granskande myndigheter. Att fästa sig vid vilken utredning som en fråga ställs bredvid istället för det större sammanhanget kommer att förhala viktiga åtgärder.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons