Annons

Felaktigt om Miljöpartiet

Mathias Persson påstår i sin ledare ”Trygghet eller MP” att Miljöpartiet prioriterar reformen utvecklingstid över rättsväsendet. Det stämmer inte. Det är mycket bekymmersamt att helt obekräftade källors osanna uppgifter publiceras som sanningar.
Ledare • Publicerad 4 september 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Vi är helt överens om att den grova gängbrottsligheten är ett av de största samhällsproblem vi ser idag. Kriminalitet leder till ökad otrygghet i redan utsatta områden, skapar splittring och polarisering i samhället, och saboterar uppväxtvillkoren för alltför många barn. Det är helt oacceptabelt. Att komma tillrätta med detta är ett av huvuduppdragen för den rödgröna regeringen under denna mandatperiod, precis som det var under den föregående.

Vad gäller vår ”dogmatiska inställning i miljö- och klimatfrågor” och reformen utvecklingstid, som Persson kallar friår, kan vi bara konstatera den grova brottsligheten resolut måste bekämpas samtidigt som vi driver omställningen till ett hållbart samhälle. Klimathotet är vår tids ödesfråga.

Annons

Reformen utvecklingstid kommer gynna alla arbetsgivare i privat och offentlig sektor som idag skriker efter kvalificerad arbetskraft. Matchningsproblematiken på arbetsmarknaden är kostsam för hela samhället. De möjligheter till vidareutbildning och omställning vi har idag räcker inte till för att skapa den dynamik som kommer att vara nödvändig framöver. Därför lägger vi till en ny möjlighet: utvecklingstid. Brist på människor med rätt utbildning och kompetens hämmar utvecklingen för företag och inom välfärden. Det gäller även inom rättsväsendet.

Under förra mandatperioden präglades rättspolitiken av krafttag mot den organiserade brottsligheten, inte minst på de tjugotre områden som polisen identifierade som särskilt utsatta. Regeringen skärpte ett trettiotal straff som specifikt berör den grova brottsligheten, där  Miljöpartiet var pådrivande för skärpta straff för grovt vapenbrott. Idag har polisen möjlighet att häkta beväpnade personer på våra gator. Under 2018 infördes även en vapenamnesti och en amnesti för handgranater för att minska antalet vapen i samhället.

Den rödgröna regeringen gjorde även den historiskt största satsningen på polisen i modern tid med 7,3 miljarder kronor mellan 2018–2020. Vi tillförde alltså mer resurser än vad Polismyndigheten själv efterfrågade, och mer än någon högerregering någonsin gjort. Vi beslutade också om att anställa tiotusen fler polisanställda till 2024 och satsade sjuhundrafemtio miljoner kronor på rättsväsendet och andra trygghetsökande åtgärder.

Regeringen antog även en nationell strategi mot terrorism som syftar till att förebygga, försvåra och förhindra terrorbrott. Bland åtgärderna finns utökad kriminalisering av handlingar kopplade till terrorism och terrororganisationer, till exempel resa och deltagande i en terroristorganisation, utredning av hemlig dataavläsning och satsningar på polisens insatsstyrkor. För att öka effektiviteten och rättssäkerheten i terrorismlagstiftningen ytterligare har Miljöpartiet drivit på för en utredning som ser över alla de olika lagar och konventioner som idag reglerar området.

För att förebygga våldsbejakande extremism inrättades också ett nationellt centrum mot våldsbejakande extremism inrättats vid Brottsförebyggande rådet, Brå. Brå har även fått ett permanent samordningsuppdrag för avhopparverksamhet riktad mot våldsbejakande extremism.

2016 underlättade MP i regeringen informationsutbytet mellan myndigheter eftersom vi vet att samverkan mellan en rad olika statliga myndigheter, däribland Skatteverket och Kronofogdemyndigheten, gör att polisen mer effektivt kan förhindra och upptäcka grova brott. Satsningarna på Tullverket i sin tur gör att myndigheten får drygt en halv miljard mer till 2021 och effektivare kan förhindra insmuggling av vapen och narkotika.

Det här är några exempel på vad som har åstadkommits med MP i regering. Vi kommer fortsätta att arbeta intensivt mot den organiserade brottsligheten, med såväl akuta insatser som långsiktigt förebyggande åtgärder. Varje dödsskjutning är en enorm tragedi för hela samhället och det är helt oacceptabelt att gängkriminella terroriserar våra medborgare. Nu krävs fortsatta krafttag mot den organiserade brottsligheten – inte spridning av lögner.

Märta Stenevi, partisekreterare för Miljöpartiet

Annons

Svar:

Vad gäller de ”helt obekräftade källor” Miljöpartiet talar om baserar vi oss på uppgifter från Svenska Dagbladet som är fullt legitima att åberopa. Ifråga om den grova våldsbrottsligheten är man från den rödgröna regeringens sida bättre på retorik än på att faktiskt hantera problemet – samtidigt som man har ett reaktivt förhållningssätt och lappar och lagar snarare än att ta ett samlat grepp om situationen. Alla är överens om att klimatet är en ödesfråga, men symbolpolitik och övernit tenderar att prägla regeringens åtgärder på området. Här kan nämnas till exempel den hårdföra beskattningen av kraftvärmeverk som använder sig av fossila bränslen.

Ledarred.

Mathias Persson
Annons
Annons
Annons
Annons