Annons

Heja Öster!

Kommunala insatser i elitsatsande idrottslag är ett för stort risktagande.
Publicerad 5 november 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är många som firar Östers vinst mot Täby i helgens sista ordinarie match i Superettan. Bland dem finns troligen ett par ekonomer anställda av Växjö kommun. Segern innebär att Öster har chansen, till och med goda chanser om man skall tro min kollega Dan Magnusson på sporten, att hålla sig kvar i Superettan genom att slå Landskrona i två kvalmatcher.

Foto: LENA GUNNARSSON

Det skulle innebära att Öster får del av drygt tre och en halv miljoner kronor för sin bottenplacering i tabellen. Men framför allt att man är med och kämpar om nästa års tilldelning från Svensk Elitfotboll och den är nästan dubblerad för lagen i ligan. Tajmingen kunde inte bli bättre. Växjö kommun har i och med lånen till Arenastaden profilerat sig som idrottskommun. Skötseln av Myresjöhus Arena, och inhyrningen av den, har varit en fortsättning på detta intresse.

Annons

I svårare budgettider, och i samband med att avtalet löpte ut, har kommunen beslutat att ta över skötseln av fotbollsarenan från Peab som i sin tur fick kontraktet efter att det framkommit att denna skötsel hamnat hos Öster utan en regelrätt upphandling. Dessa turer vittnar om hur gärna man vill stötta klubben, men också att den viljan skadat kommunens integritet.

Till stor del handlar detta om prioriteringar. Visst kan Växjö kommun vara en idrottsstöttande kommun om det finns stöd för det bland väljarna. Problemen dyker ju upp först när klubbarna inte levererar resultat. Och problemet med det är att sådant kan komma plötsligt i idrottsvärlden. Det är ingen hemlighet att deltagarpengarna för Allsvenskan och Superettan nästa år kommer att dubbleras. Många klubbar har köpt spelare och investerat för att nå en av de två ligorna, alla kommer inte att lyckas och deras satsningar blir då till stora ekonomiska förluster.

Problemet för Växjö kommun är att man nu har svårt att säga nej till föreningar som vill låna pengar med kommunen som garant. Bandylaget Åby/Tjureda har på rekordtid, och efter fantastiska ideella insatser, kunnat bygga en inomhusarena till elitseriepremiären. Men inte utan att ha lånat femtio miljoner kronor från kommunen. Från förra året finns också en avsiktsförklaring om lån till Växjö Ridklubb och Växjöortens fältrittklubb beviljades ett lån på femtiofem miljoner kronor.

Det är mycket pengar som betalas tillbaka i småsummor av relativt opålitliga gäldenärer. I alla fall när de elitsatsar, det kostar nämligen att ligga på topp. Halmstad BK är ett exempel på en klubb som köpt spelare för stora summor men ändå inte levererat på fotbollsplanen och föreningens ekonomi är slagen i spillror. Idrott handlar ju om att satsa och våga för att vinna, vilket den kommunala ekonomin inte bör handla om.

Idrottsliga framgångar är en stor glädje för många i Växjö. Det lockar ungdomar till att röra på sig och lär dem värdefulla läxor i föreningslivets engagemang. Men kommunen måste se till att ha en exitplan för att trappa ned stödet till föreningar. Man får aldrig hamna i ett läge där ett elitsatsande lag blir för stort för att tillåtas förlora. Även mindre fotbollsintresserade Växjöbor bör heja på Öster i veckans matcher. Vinner de innebär det goda tillskott till föreningsekonomin, och kanske även minskat ekonomiskt risktagande från kommunens sida.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons