1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ingen skandal längre

När Emma Lennartsson nu blir statssekreterare igen har alla ansvariga för transportstyrelseläckan landat på fötterna igen.

Transportstyrelseläckan är den största och farligaste informationsläcka som drabbat Sverige sedan kalla krigets dagar. Åtgärderna för att återuppbygga de säkerhetsrutiner kring enskilda poliser, militärer och fordon har kostat tid och kraft som behövts till annat. Ändå kan man inte vara säker på att skadan inte redan är gjord, främmande makt kan ha fått tag på precis den typ av uppgifter de annars brukar behöva träna spioner för att komma åt. Även vanliga medborgares, både de med och utan skyddad identitet, uppgifter läcktes genom Transportstyrelsens vårdslösa hantering av fordonsregister.

Foto: Erik Simander/TT
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

Men saken får nog sägas vara avklarad nu. Även statsministerns dåvarande statssekreterare Emma Lennartsson är välkommen tillbaka till värmen. Hon utsågs i dagarna till statssekreterare åt finansminister Magdalena Andersson (S). Man undrar ju hur statsminister Stefan Löfven (S) hanterar att flera av dem som dolde information för honom nu åter skall dela korridorer med honom. Anders Ygeman, Peter Hultqvist, Ann Linde och Emma Lennartsson har alla medgivit att de fått reda på omständigheterna kring läckan från myndigheten utan att vidarebefordra detta till statsminister Löfven. Hur gör han för att lita på dessa personer igen?

De flesta inblandade har hänvisat till att de inte förstått allvaret i uppgifterna och därför inte känt behovet av att informera statsministern. Sådana initiativ är skadliga för en beslutsordning som bygger på att en person skall vara ytterst ansvarig för de beslut som fattas. Den personen, statsministern, måste få vara den som avgör vilken information som är relevant och inte.

Men uppenbarligen är allt förlåtet. Anders Ygeman fick ta en paus och enbart ägna sig åt riksdagsarbete men är nu minister igen, Ann Linde fick bli minister efter rollen som statssekreterare och Maria Ågren, hon som faktiskt var juridiskt ansvarig för läckan, har lyfts in som utredare av regeringen. Nu är då även Emma Lennartsson tillbaka i dessa kretsar.

Svenska barn får tidigt lära sig att den som talar sanning även om ofördelaktiga saker får förlåtelse och kan fortsätta vara en del av gruppen. Det är fint att detta präglar även den elit som fått förtroendet att förvalta myndigheter, regering och enorma register. Men denna form av bearbetning bygger också på att enskilda personer tar på sig ett personligt ansvar för och konsekvenserna av övertrampen. Emma Lennartsson tog det ansvaret när hon avgick utan ersättning. Maria Ågren tog det inte då hon skrev på ett strafföreläggande för att undvika att åtalas.

Statsministern är uppenbarligen beredd att chansa på att dessa personer har lärt sig sina läxor. Det är upp till väljarna att ställa dessa krav och avgöra om de är lika intresserade av denna chansning. Socialdemokraterna har med all tydlighet visat att de inte är intresserade av att ta ansvar för denna historia, att det är viktigare att deras företrädare kommer tillbaka till regeringskansliet än att upprätthålla en professionell ledningskultur. Man får hoppas att andra partier inte tar lärdom. En överslätande kompiskultur leder alltid fel.