Annons

Lagskydd för kontanterna

Riksbanken föreslås uppdraget att se till att kontanterna respekteras. Det är en välkommen satsning på ineffektivitet.
Publicerad 2 december 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Förslaget till ny riksbankslag innehåller många små justeringar av riksbankens uppdrag. Det övergripande syftet har varit att förankra god praxis i lagstiftning. Det låter tryggt och innebär bland annat att det blir svårare för riksdagen att ändra inflationsmålet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Riksbankskommissionen som före helgen lämnade utredningens slutrapport till regeringen vill också se att riksbankens möjligheter att påverka kronkursen förtydligas. I ett läge där svenskarna genom fallande kronkurs på kort tid fått se sina besparingar och bostäder tappa i värde är det en viss tröst. Det skall nog krävas betydligt värre lägen för att riksbanken skulle ingripa. Den svaga kronan är trots allt ett resultat av riksbankens minusränta och ihärdiga jakt på efter målet om en årlig inflation på två procent.

Annons

En mer förtroendegivande del av kommissionens förslag är att riksbanken får ansvar för att säkra kontanternas ställning som betalningsmedel. Svenskarna har visat sig vara mycket snabba med att ta till sig ny teknik och nya betalningslösningar. Idag är det mycket svårt att hitta en parkeringsautomat som accepterar mynt. Utbudet av restauranger som tar emot kontant betalning blir bara mindre och mindre. Det är inte bara ett problem för äldre som inte introducerats till den nya tekniken. Ökningen i internetbaserade bedrägerier talar dock sitt tydliga språk. På ett år har anmälningarna ökat med femtiofem procent, meddelade SVT samma dag som utredarna lämnade sina riksbanksförslag.

Den ensidiga satsningen på digitala lösningar är nämligen också en säkerhetsrisk. Vi har lagt många ägg i en korg som är skörare än många verkar tro. Vid ett längre elavbrott tas inte bara värme och ljus från många människor utan även deras möjligheter att fylla på matförråden. Riksbanken föreslås få ansvar för att se till att kontanternas ställning inte försvagas. Och utredarna slår också fast att offentliga aktörer inte bör bidra aktivt till en sådan utveckling.

Det kommer att innebära att myndigheterna blir lite mindre effektiva. Kanske kommer man inte kunna få tillbaka på deklarationen redan till påsk, men det är ett litet pris för att få ett samhälle som står stadigare när det blåser. Smidigare lösningar i alla ära. Digitaliseringen kommer inte i längden kunna ersätta genuin innovation för att skapa värden i företag och samhället. Om kontantsatsningen kan bli en påminnelse om detta är mycket vunnet.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons