Annons

Nålsöga eller Coronabekämpning?

Besluten är en regelteknikalitet där vi öppnat ett litet nålsöga för användning inom räddningstjänsten. Orden är Arbetsmiljöverkets chefsjurist apropå att en del räddningstjänster i Sverige har fått lov av verket att använda skyddsmask 90. ”En av världens bästa skyddsmasker och är gjorda för kris”, som en av cheferna på räddningstjänsten i Göteborg uttryckte det. Nålsögat i fråga handlar förstås om att vi står inför en pandemi.
Ledare • Publicerad 12 mars 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Men Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vill att det här nålsögat skall vidgas så, att samhällskritisk personal över huvud taget, alltså all räddningstjänst och dessutom polis och ambulanspersonal skall få använda masken. En generell dispens för krissituationens skull.

Men då säger Arbetsmiljöverket nej. ”Man måste ansöka i det enskilda fallet”, hälsar man. Skyddsmasken är nämligen inte CE-märkt. CE-märkningen är en EU-historia. I princip innebär det att tillverkaren är ansvarig för alla skador som orsakas av den CE-märkta produkten, under förutsättning att användaren följt instruktionerna.

Annons

Att hela svenska försvarsmakten redan har rätt att ändå använda skyddsmasken bekymrar inte Arbetsmiljöverket. Det får inte bli för mycket av det där. En samhällshotande pandemi står sig slätt mot frånvaron av CE-märkning.

Det är så att immunförsvaret försvagas bara man tar del av dessa uppgifter. Det hela ställer frågor av mer långtgående slag än omdömet hos Arbetsmiljöverkets ledning. Någonstans ställs hela vår förvaltningstradition på sin spets.

Sverige utmärker sig av att ha självständiga myndigheter. Det har genom historien visat sig vara en bra modell för styrningen av Sverige. Det har rullat på professionellt. Noggranna tjänstemän har - i princip - följt regler, föreskrifter och styrdokument.

Sådana samhällsviktiga traditioner skall man vara försiktig med att rucka på utan vidare. Men ingen modell är perfekt och det är i kristider som imperfektionerna gör sig gällande. Vad det än är som sitter i ryggraden på beslutsfattarna på Arbetsmiljöverket så är det en imperfektion.

Nej, vi har inte ministerstyre i Sverige. Det är vad hela idén om självständiga myndigheter går ut på. Men det är uppenbart att vi behöver ett slags korrektiv för riktiga kriser som skakar om allt för mycket. Detta blev uppenbart redan efter Tsunamikrisen 2004 då det svenska systemet stod pinsamt handfallet under de kataklysmiska dagarna.

Sedan dess har medvetandet vridits upp inom regeringskansliet. Men Arbetsmiljöverkets agerande visar att det också behövs en öppning där regeringen faktiskt kan gå in och snabbt köra över en myndighet som vars rigiditet utgör ett hinder för katastrofbekämpning.

Vi kan inte ha en situation där ändamålsenliga skyddsmasker ligger oanvända under en sådan kris som nu står inför dörren. Inget system i världen är tänkt att kunna få sådana konsekvenser.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons