Annons

Samtida A-kassa

A-kassan skall göras om. Mycket tyder på att det är på tiden, men också att den kommer att spegla vår tid.
Publicerad 17 juni 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Som mycket annat på den svenska arbetsmarknaden är systemet för a-kassan från början anpassad efter att industriarbete är normen: människor med värdefulla kunskaper som är tätt knutna till konjunkturkänsliga exportföretag och är rotade i på en ort där möjligheterna till vidareutbildning är begränsade. Det var, och är där livsstilen fortfarande finns, en situation som gör a-kassa och medlemskap i fackförbund till en akut angelägenhet.

Foto: Henrik Säll /TT

Men allt färre har det så. De färdigheter som krävs för att hålla igång industrier är idag mindre särpräglade och mer eftertraktade. Utbildade människor har också lätt att söka sig till platser där det finns arbetstillfällen. I takt med att industrijobben blivit färre har också kampen om arbetstiden förändrats. I dag är det visstids- och timanställningar som är knäckfrågan, snarare än hur många timmar en arbetsvecka skall vara.

Annons

A-kassan är inte utformad för att skydda de som arbetar sporadiskt eller som frilansar. Det avslöjas bland annat av att andelen som är anslutna till en a-kassa sjunkit de senaste åren och att det största tappet finnas i det åldersspann som arbetar mest. Coronakrisen har förstås ändrat detta, men utredningen var mer eller mindre färdig innan den effekten slog till.

Idén är att få till en a-kassa för fler. Man vill göra a-kassan relevant för unga människor med kort tid i arbetslivet, men också öka ersättningen för personer som jobbat länge. Modellen är en form av trappa med låg tröskel men där den med tydlig förankring i arbetslivet skall få ett skydd som bättre stämmer med inkomsten man vant sig vid.

Det finns dock en aspekt av den nya utformningen som oroar. Det nya systemet kretsar kring ett inkomstvillkor som går ut på att man skall ha haft en viss inkomst de senaste tolv månaderna, eller fyra månader för att kunna ta del av ett grundläggande skydd. Detta är utformat för att underlätta för frilansare som kan ha många olika arbetsgivare och tar bort kravet på att arbetsgivarna skall ge intyg på anställning att skicka in till a-kassan.

Denna förändring är tänkt att göra systemet smidigare och en av poängerna är, som utredaren sade vid pressträffen, att ”hjälpa de som inte kan förstå vilket försäkringsskydd de har”.

Det är inte konstigt att regeringen gärna ser att människor betalar in till en inkomstförsäkring. Det är en liten minskning i köpkraft för hushållen samtidigt som det är ett mycket viktigt skyddsnät skiljt från skattekistan. Och det finns poänger i att uppdatera regelverket kring sådana så att det blir relevant för dagens arbetsmarknad. Men det finns också faror med att fila ned trösklar.

För ett par veckor sedan presenterades en annan utredning där det konstaterades att folkbokföringen och Bolagsverkets register används till att stjäla pengar från välfärdssystemet, bland annat genom att lön betalas ut till anställda som sedan lämnar tillbaka den. Låt oss hoppas att den nya, smidiga a-kassan inte blir så smidig så att kriminella kan ta del av den.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons