1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sätt stopp för Palestinapengar

Det där begreppet brott mot mänskligheten håller på att inflateras så det skall man vara försiktig med. Men människorättsorganisationen Human Rights Watch:s rapport som publicerades i går om situationen på Västbanken och i Gaza är skäl nog för att ställa besvärliga frågor till den svenska regeringen.
Foto: Khalil Hamra

Det gör kristdemokraten Lars Adaktusson som har läst rapporten. Grundfrågan är enkel: Varför ger Sverige fortfarande bistånd till den palestinska myndigheten? Adaktussons summering av organisationens observationer är enkel i sin svärta:

”Såväl palestinska myndigheten som Hamas ägnar sig åt systematisk förföljelse, godtyckliga arresteringar och tortyr av politiska motståndare och oliktänkande.”

Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Han konstaterar också att Human Rights Watch slår hål på utrikesminister Margot Wallströms och biståndsminister Isabella Lövins standardsvar att pengarna går via andra kanaler än den reguljära palestinska myndighetens. Human Rights Watch noterar kallt att en sådan ordning enbart existerar i fantasin. Pengarna hamnar hos myndighetens kreatur.

I relativa termer är Sverige en mycket stor bidragsgivare. Israel/Palestina-konflikten är ett slags symbolspegel för den svenska vänsterns självbild. ”Den palestinska saken” är en identitetsmarkör för dem. Även om de ville ändra på det skulle de i dagsläget ha svårt att göra det utan att stöta sig med en för framför allt Miljöpartiet betydelsefull väljargrupp med rötter i Mellanöstern.

Så även om Adaktusson och andra i riksdagens plenum ställer regeringen till svars för ofoget kommer tingens ordning inte att ändras.

Men det betyder inte att det inte bör göras. Regeringen skall ställas till svars. Det är oppositionens moraliska plikt oavsett hur framgångsrikt det är i praktiken.