Annons

SCB: en socialdemokratisk bula

Även tid av coronastiltje kan vara politiskt skumpig. I alla fall under det skede då väderleken skiftar till något annat. Gårdagens partisympatiundersökning från Statistiska centralbyrån (SCB) verkar vid första påsynen vara en förväntad fortsättning på vårens vindriktning men signalerar nog i grund och botten något helt annat.
Ledare • Publicerad 8 juni 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Socialdemokraterna fullkomligt kör över de andra partierna och i synnerhet Sverigedemokraterna. Stefan Löfven kan se sitt parti rusa med nästan nio procentenheter upp till drygt trettiotre procent. Det var bra länge sedan en socialdemokratisk partiledare kunde njuta av den utsikten.

Men, och det är ett avgörande men, vad vi har att göra med är med all sannolikhet den sämsta anledningen till opinionsvinster. Nämligen en yttre samhällskris som får folk att vända sig mot regeringen i lojalitet. En kris, som när dess mentala effekter börjar klinga av, kommer följas av bruten lojalitet, inte minst som den nyöppnade kritiska luftinförseln inte lär ställa regeringen i särskilt god dager.

Annons

SCB:s mätning fångade upp crescendot av lojalitet. Men den täcker inte den mer aktuella tid då andra institut noterat ett brott för trenden. Med andra ord kan det bara gå åt ett håll från och med nu och det är nedåt i en i värsta fall självförstärkande kurva.

Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Det inser även den socialdemokratiska ledningen. Partisekreterare Lena Rådström Baastad menar att vi på grund av coronaatmosfären inte kan dra några slutsatser från SCB:s mätning och det är i det här läget en klok kommentar från hennes sida.

Men vi kan dra slutsatser för framtiden. I alla fall ställa upp kvalificerade gissningar.

Det står vid det här laget klart att den så kallade coronastrategin (eller vad den skall kallas, Löfven själv tömde ordet på sitt innehåll i partiledardebatten i söndags) är en mycket skakig företeelse som åtminstone inte har hållit det mått som har förespeglats svenskarna. Man behöver inte ens kalla den för misslyckad, man kan bara se det domslut Socialdemokraterna själva fällt i och med sitt begynnande avståndstagande från statsepidemiolog Anders Tegnell. Den nationella rannsakningsviljan kommer till slut att nå ända fram till Rosenbad.

Därtill kommer verkligheten i form av en för partiet plågsam debatt kring anställningstrygghet tränga sig på. Och som lök på laxen de bilder av upplopp och skadegörelse som trots påbjuden social distansering drabbat Sverige i kölvattnet av den senaste amerikanska raskonflikten. I det första fallet kan man tänka sig att Socialdemokraterna förlorar röster till Vänsterpartiet, i det andra till lag och ordning-profilerade sådana som Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Det är förstås bara spekulationer. Kanske är det faktiskt så att Stefan Löfven har nått en stabil platå som det numera heter. Kanske har en decennielång socialdemokratisk kräftgång brutits. Det är som sagt skumpiga tider. Men det hetare tipset är ändå att coronavåren går till historien som en oväntad bula i den socialdemokratiska opinionslinjen.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons