Annons

Sirensång i krisen

Oppositionen behövs även i krislägen.
Publicerad 6 april 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Helgens händelser i svensk politik behöver redas ut ytterligare. Så är det när någon försöker få sin vilja igenom med hjälp av att korta betänketiden för andra. Regeringens idé om att få styra utan riksdagens godkännande stötte på patrull av Moderaterna som vaket krävde att förslaget åtminstone skall innehålla en vetorätt från riksdagen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Under söndagen kom ny sirensång, denna gång från Centerpartiets högsta företrädare. Partiledaren Annie Lööf och vice partiledare Anders W Jonsson bjöd med en debattartikel in Moderaterna till att ingå i beredelsen av nästa krispaket som regeringen med stödpartier skall arbeta fram.

Annons

Det är uppenbart att det även i krishanteringen finns utrymme för politik och taktik. Varför bjuds bara Moderaterna och inte Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna in? Varför är det Centerpartiet och inte Socialdemokraterna som står för inbjudan? Överläggningarna kommer väl ändå ske på Rosenbad, så att säga hemma hos regeringen. En gäst kan inte bjuda med sig kompisar till någon annans hem.

Centerpartiets företrädare säger sig ha noterat att Moderaterna agerat ”konstruktivt" i denna kris. Det är nog nyckelordet för att förstå varför bara Moderaterna bjuds in. Ordet säger något både om de som bjuds in och de som inte omfattas av inbjudan.

Och Moderaterna har verkligen varit konstruktiva. Partiet var snabbt ute med att granska regeringsunderlagets första krispaket och påpekade att det var utformat på ett sätt som helt skulle stänga ute småföretagare. Även det reviderade krispaketet har nagelfarits av det stora oppositionspartiet som funnit att de utestängande räntesatserna inte tagits bort. Men även Kristdemokraterna har varit aktiva granskare och funnit att förslaget om att lyfta bort kostnader för arbetsgivaravgifter för upp till trettio anställda innebär att företag med franchise-uppbyggnad får en enorm konkurrensfördel inom vissa branscher.

Moderaterna har också tagit tag i den angelägna frågan om kontroll av utländska direktinvesteringar, något som kan bli en bitter erfarenhet i tider då staten laddar för att ösa skattepengar över svenska företag i kris.

Denna granskning av regeringens och stödpartiernas förslag skulle förstås kunna skötas bakom stängda dörrar. Det skulle möjligen innebära att krisåtgärderna kan komma på plats snabbare. Och de senaste veckornas politik talar för att oppositionspartierna har en del erfarenheter och kunskaper som bör få genomslag. Samtidigt är det svårt att tänka sig att åtgärderna skulle bli bättre utan en skarp opposition som vässar förslagen inför öppen ridå.

Som med journalistiken, bygger politiken på att det som inte håller måttet skall ifrågasättas tills bara det bästa blir kvar. Den mekanismen skulle försvagas av att Moderaterna accepterar inbjudan till krisöverläggningarna. Det skulle också försvåra ansvarsutkrävandet –när alla har ansvaret behöver ingen känna sig tyngd. Möjligen är krisen av sådana proportioner att dessa invändningar väger lättare än vinsten av att kunna få fram krisåtgärder snabbare.

Men en konstruktiv opposition är i de flesta fall att föredra, och Moderaterna har de senaste veckorna visat varför.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons