Annons

Trygga vuxna i Växjö

Kommunens trygghetsvärdar är inte den bästa lösningen, men det är en lösning som håller i längden.
Publicerad 27 maj 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Växjö skall få trygghetsvärdar för att hantera den upplevda otryggheten på stadens gator och torg. Tanken är att det skall finnas vuxna på plats i miljöer där sådana saknas.

Det är lätt att avfärda satsningen som missriktad eller tondöv. Stökiga ungdomar är också människor och mognar bäst när de sätts i ett sammanhang där relationer får växa. Men trygghetsvärdar kan vara just den typ av närvaro som får relationer att komma till skott. Kvantitetstid skall inte underskattas när det handlar om unga som inte hittar sin plats i samhället.

Annons

Krögaren Nils Hector intervjuades i förra veckan av P4 Kronoberg och gav en inblick i hur situationen sett ut för honom och hans verksamhet det senaste halvåret. Bilden som framträder är komplex, unga personer som inte handlar men tar mycket resurser i anspråk har blivit ett stående inslag. Hector ser samma behov av en närvarande vuxenvärld men tror inte på trygghetsvärdar som lösning. Istället har han tagit ett eget initiativ som går ut på att ungdomarna ges rabattkort till restaurangen som de så ofta rör sig kring och i. Tanken är att det skall mana till mer ansvarstagande beteende från deras sidan, en förhoppning som nog kan bära frukt.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Det som blir märkligt i det hela är att det verkar ha funnits en förväntan om att kommunen skulle bli en del av detta initiativ. Man hade kunnat förvänta sig att P4 Kronoberg i sin intervju klargjorde att kommunen, enligt kommunallagen, inte får gynna enskilda näringsidkare och dessutom skall behandla alla kommunmedborgare lika. Initiativet med rabattkort till utvalda medborgare vid en enda restaurang går helt enkelt inte att förena med detta. Därmed inte sagt att det inte är ett lovvärt initiativ.

Kommunerna bildades utifrån insikten om att det finns saker som bäst löses gemensamt i en stad. Kommunal samverkan har dessutom visat sig vara ett effektivt sätt att få till uthållighet i olika typer av ideella engagemang. Samtidigt finns det en gräns som måste hållas tydlig även i sammanhang där många krafter är måna om att dra åt samma håll. Det är därför som lagstiftningen kring kommunal upphandling är så rigorös och insynen i den offentliga verksamheten så viktig: de gemensamma nyttigheterna skall tjäna allmänheten och inte enskilda.

De flesta har fullt upp med att hålla ordning på sig själva och sin omedelbara närhet, mycket av det offentliga finns till för att hantera de tillfällen då man själv eller andra faller till föga.

Trygghetsvärdar är inte lika bra som föräldrar, eller som engagerade ungdomsledare i idrottsklubbar eller föreningar. Men i brist på deras närvaro är det inte så illa. Det är en lösning som kommunen kan genomföra och som kommer att kunna stå sig länge, och som dessutom inte påverkar konkurrensen mellan näringsidkare i Växjö. Med polisen inkopplad, som har erfarenhet av att arbeta långsiktigt i socialt utsatta miljöer, finns goda förutsättningar för att situationen nere på stan skall bli bättre.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons