Kräftgång på riksnivå bakom tappet

Miljöpartiet backar mest i kommunen vad gäller procentenheter. Men de tappar inte sitt enda mandat.
– Det är det dåliga riksresultatet och den dåliga hanteringen av rikspolitiken, säger Per Inge Olsson (MP).
Per Inge Olsson (MP)
Foto: Arkiv

Överlag innebär årets kommunval små parlamentariska skillnader i Lessebos kommunfullmäktige. Att Socialdemokraterna tappar ett mandat och Kristdemokraterna åter tar en plats i kommunfullmäktige är det enda skillnaderna.

Men Miljöpartiets nationella kräftgång ger ett visst negativt utslag även lokalt. MP är det parti som backar mest. Med sina i skrivande stund 2,8 procent har de tappat 1.1 procentenheter och är 0,8 procentenheter från att förlora sitt enda mandat.

– Det är ungefär som väntat. Det slår ju över hela landet när partiet gör ett dåligt resultat. Vi får vara nöjda med att vi behåller vårt mandat.

Per Inge Olsson menar att det är ett naturligt resultat sett till rikspartiets tillbakagång.

– Ja, det brukar vara så. Det är det dåliga riksresultatet och den dåliga hanteringen av rikspolitiken. Man förlorade ju i stort sett samtliga kommuner i hela landet.

Dålig hantering?

– Ja, naturligtvis. Det var dålig hantering när partiet hade sådana stor möjligheter i och med den sommar vi har haft. Man fick plötsligt upp miljö- och klimatfrågorna som något väldigt akut och intressant. Men ändå så lyckas inte partiet fånga upp allt det här och föra in det i debatten. Det är trots allt miljöfrågorna som är det viktiga för vårt parti. Det är också anledningen till att jag och många andra gick med i partiet en gång i tiden.

– Och det är en besvikelse naturligtvis.

Vad borde ha gjorts annorlunda?

– Man hade kunnat aktivera debatten bättre och försöka lyfta allvaret i frågan mer. I stället har man pratat om sin regering och regeringens förslag. Det är ju inte det som är MP:s starka sida. Det är mer än jag som är besvikna på den centrala ledningen.

Det har ofta lyfts fram röster inom MP som säger att partiet inte borde vara med i en regering. Hur ser du på det?

– Absolut inte i den regeringen som man har varit med i nu. Det är ett stort parti som varit statsbärande i många år, vilket de inte längre är. Men de lever mentalt fortfarande i den världen. Då är det förödande för ett mindre parti att vara med i ett sådant sammanhang. Det har varit helt fel och det ser vi på resultaten nu också.

Tycker du att ni i det lokala partiet borde ha gjort något annorlunda?

– Ja, det finns säkert saker vi hade kunnat göra bättre. Men vi är inte så många, vi är en liten kärna. Men jag tycker att vi har lyckats föra fram lokala frågor som vi tycker är viktiga. Tågstoppet i Skruv är ett sådant exempel.

Hur ser du på er kommande mandatperiod?

– Vi hoppas kunna jobba på med det mandat vi har. Vi har ändå under de senaste mandatperioderna lyckats lyfta upp de frågor som vi tycker är viktiga. Kommunen har till exempel en miljö- och klimatstrateg anställd och det var från början vårt initiativ. Det blir ofta lite för mycket prat om matematiken och hur många mandat man har och så vidare. Man kan göra skillnad även med endast ett mandat, det handlar också om vilka som sitter som ledamöter och hur aktiva de är.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR

Läs mer

Alvesta

Alvesta: Anställd tog företagsbil – körde till ambassad

Blekinge • Varning för starka bilder

Blev attackerad av vildsvin – fick två djupa jack i benet

”Det kunde ha gått mycket värre”

Växjös nya sjukhus

Översvämningsrisken – en faktor att räkna med

Översvämningsrisken på nya sjukhustomten tillhör de frågor som måste klarläggas innan man kan gå vidare i planeringen av ett nytt sjukhus.

Lördagsintervju

Livsavgörande uppbrott

Diane Ullstrand lämnade Jehovas vittnen, nu startar hon samtalsgrupp för avhoppare.