Annons

Oppositionen: Budgeten prioriterar bort elevstöd och personal

Barn- och utbildningsnämnden, BUN, riskerar mångmiljonförluster och får budgetökning nästa år.
Enligt oppositionspolitiker prioriteras inte rätt områden av pengarna.
Både Vänsterpartiet och Moderaterna vill se mer resurser till elevstöd.
Lessebo kommun • Publicerad 14 juli 2018 • Uppdaterad 8 augusti 2018
bild 1/2
Marcus Dackling (M)
Patrik Nyquist (V).
Marcus Dackling (M)
Patrik Nyquist (V).

Enligt prognoserna, baserat på nämndens delårsbokslut för januari till och med april, kommer BUN att gå med dryga tre miljoner kronor i underskott när året 2018 summeras.

I 2019 års budget utökas nämndens driftsbudget med cirka 3,5 miljoner kronor, vilket till synes skulle täcka de förväntade underskottet.

Annons

Enligt Patrik Nyquist (V), ledamot i kommunstyrelsen och fullmäktige, räcker inte det. Det prioriteras fel, menar han.

– Jag får känslan att de redan i dag prioriterar bort saker för att klara av budgeten. Exempelvis kan man behöva mer stöd i klassrummen i och med att det är större klasser. Det kan vara utbildade lärare och lärarassistenter, säger Patrik Nyquist.

Den allra största delen av de nya pengarna är öronmärkta för skolskjutsar, vilket kommer att kosta mer pengar på grund av den nya timplanen, samt för de så kallade interkommunala ersättningarna, som även de har ökat. Det är ersättningar nämnden betalar för att elever i kommunen går på skola i annan kommun. Av de 3,5 miljoner som nämnden för i utökning nästa år går tre miljoner till att täcka dessa två kostnader.

Resterande 500 000 kronor går till elevstöd. Ragnar Lindberg (S), BUN:s ordförande, benämnde också anställandet av lärarassistenter som en av anledningarna till att delårsbokslutet visar på en förlust.

Anser du ändå att det prioriteras bort?

– De hänvisar mycket av de nya pengarna till skolskjutsar och interkommunala ersättningar. Lärarassistenter prioriteras inte i budget . De nya pengarna går till annat.

Nyquist yrkade i kommunfullmäktige att nämndens driftsbudget skulle utökas med fem miljoner kronor. Pengarna skulle tas från årets resultat och från kommunstyrelsens driftsbudget. Men det blev avslag.

Likt Nyquist önskar även Marcus Dackling (M) att det läggs mer resurser på elevstödet.

– Det har blivit en lite ohelig allians mellan oss och V. Vi har hittat ett problem och försöker lösa det. Vi hade velat se mer, men vår budget blev nerröstad. Personalen på skolorna gör ett bra jobb, men behöver bättre förutsättningar, säger Dackling.

Som Smålandsposten tidigare berättat yrkade även Marcus Dackling (M) på fler satsningar för elevstöd. Han ville att fem miljoner skulle avsättas från de statliga välfärdsmiljarderna för att anställa lärarassistenter och resurspersoner.

Annons

– Det är dåligt att S inte tar tag i situationen. Det är mycket samma hjulspår, ”det löser sig nog”.

Ragnar Lindberg står fast vid tidigare svar.

Räcker 500 000 kronor extra till elevstöd?

– Det kan jag inte säga riktigt. Jag säger som jag gjorde innan, vi har haft samtal med de enheter som går över budgeten och vi följer det. Naturligtvis låter vi kommunstyrelsen veta om budgeten fortsätter visa et underskott, säger Ragnar Lindberg.

Ragnar Lindberg (S)
Ragnar Lindberg (S)Foto: Arkiv
Johannes TurstamSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons