1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Välbekant namn är högst upp för V

Patrik Nyquist har återigen valts in som toppnamn för Vänsterpartiet inför årets val.
Själv kommer han inte ihåg hur länge han har varit Lessebopartiets huvudperson.
Partiet prioriterar omsorg och utbildning och satsar på att få ett tredje mandat.

– Det är roligt att få förtroendet, säger Patrik Nyquist.

Det är långt ifrån första gången Nyquist får det, för honom själv börjar till och med minnet att tryta.

Hur länge har du varit första namn?

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

– Jag vet faktiskt inte, ska jag ärligt säga, jag vet inte hur länge jag stått först. Jag har varit med i politiken sedan jag flyttade hit i början på 1990-talet. Jag har varit knuten till kommunstyrelsen rätt många år, om jag inte var ordinarie så var jag åtminstone ersättare på slutet av 90-talet, skulle jag tro, säger Nyquist.

Vänsterpartiets toppnamn Patrik Nyquist.
Foto: Johannes Turstam

Vänsterpartiet sitter under gällande mandatperiod på två mandat i kommunfullmäktige och Patrik Nyquist har suttit som ordinarie ledamot i kommunstyrelsen. Målet med årets val är att skaffa sig ett tredje.

– Vi låg jättenära för att få tre mandat i förra valet, vårt mål är att nå det nu. Under den här mandatperioden hat vi jobbat främst utifrån vår plats i kommunstyrelsen, med ett tredje mandat skulle vi få plats även i utbildningsnämnden och socialnämnden. Då skulle vi kunna arbeta ännu bättre under nästa period, om vi luckas med det.

De två nämnderna representerar också partiets kärnfrågor.

– Våra prioriteringar är, och har alltid varit, omsorgen och utbildningen, det är de viktiga frågorna för oss.

Hur tänker ni kring de frågorna?

– Det märks ju vid det senaste bokslutet att grundskolorna behöver ekonomiskt tillskott, de gick back under förra året. Och meritvärden är inte så bra heller, det krävs mer resurser till utbildningsnämnden. Det kommer att vara prioritet att få fram det. Samma sak gäller handikappomsorgen, den går också back.

Hur vill ni lösa det?

– Vi kommer inte att föreslå några skattehöjningar, och höjer man budgeten i några verksamheter så måste man minska den någon annanstans. För min del så ser jag kommunstyrelsens ansvarsområde som där man kan minska ner i så fall.

Varför då?

– Alltså, det handlar ju om prioriteringar. Menar man allvar med omsorg och skola så måste man se till att man prioriterar resurser. Då kan man minska på tekniska saker och kostnader för bolag inom kommunstyrelsen till exempel.

Vänsterpartiets andra ledamot i kommunfullmäktige, Hasse Henriksson, hoppar på den här listan ner några steg för att i stället vara ordförande för lokalpartiet. Han återfinns som nummer fem. Som andranamn på listan hoppar nykomlingen Ida Engman in.